Midtjyde snydt på Facebook: Kvinde fakede kræftsygdom
Du kan finde både nye og gamle venner på Facebook, men desværre kan du også løbe ind i svindlere, der udgiver sig for at være en anden. Colourbox / Modelfoto
Christina fra Viborg er en af de danskere, der blev narret af en falsk profil på Facebook.

Flere og flere oplever at blive snydt til at give penge, personlige oplysninger eller sågar deres følelser til mennesker, der lever et falskt liv bag deres Facebook, Instagram og Twitter-profiler. Det skriver DR Midt & Vest.

- Det chokerer mig meget, at der er så stor en forskel på, hvem vi er og hvem vi udgiver os for at være, siger Christina Tatarczuk fra Viborg. Hun har i mere end et halvt år skrevet og opmundret en kræftramt kvinde, der fandt hende på Facebook.

Men det viste sig, at alt på kvindens Facebookprofil var taget fra Google - store dele af hendes liv var falskt:

- Det her det er en kvinde, der udstiller sig selv som værende syg. Jeg fik rigtig meget medfølelse med hende, jeg fik ondt af hende, min egen mor døde af kræft - det vakte virkelig nogle følelser i mig, siger hun til DR Midt & Vest.

Christiane Vejlø, som er Digital trendanalytiker for Elektronista, fortæller, at der er flere årsager til imaginære liv på sociale medier:

- I det her tilfælde, der er det jo en, der har forsøg at få et eller andet ud af nogle andre, ved at fortælle en falsk historie om sig selv, og det har vi set masser af eksempler på, siger hun.

Christina Tatarcsuk er rystet over oplevelsen:

- Måske skal jeg pakke mig ind i et panser og lade være med at møde folk så tillidsfuldt fremover, siger hun.

Hvis svindelnummeret er gennemført nok, kan de fleste blive narret. Så det er vigtigt at navigere efter sin sunde fornuft i den digitale verden, mener eksperten:

- Vi skal ikke være paranoide og frygte at bevæge os på de her platforme, men vi skal være opmærksomme. Det er ligesom når man forlader sig hus - der låser man også døren, fortæller Christiane Vejlø til DR Midt & Vest.