Merkel om ECB's plan: Vi har stadig ansvaret
Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hilser ECB's milliardopkøb velkommen med forbehold. Foto: Laurent Gillieron/AP
Tysklands forbundskansler holdt på forhånd ECB's euroredning ud i strakt arm. Sverige hilser den velkommen.

Endnu inden Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag lancerede en plan for milliardopkøb af statsobligationer forsøgte den tyske forbundskansler, Angela Merkel, at holde planen ud i strakt arm.

- Uanset hvad ECB måtte beslutte, skal vi ikke lade os aflede fra det faktum, at vi som politikere stadig skal sørge for rammerne for den økonomiske genrejsning, sagde Merkel på det verdensøkonomiske topmøde i Davos få minutter før ECB's meldte sin beslutning ud.

- Europa står fortsat over for store udfordringer. Vi har ofte talt om gældskrisen (...). Vi har den nogenlunde under kontrol, men vi er ikke ude af dyndet endnu, siger Merkel ifølge flere nyhedsbureauer.

Sveriges finansminister, Magdalena Andersson, siger i sin kommentar til ECB's planlagte støtteopkøb, at det endnu er for tidligt at sige, hvad det kommer til at betyde for Sverige, der ligesom Danmark står uden for euroen.

- Det er godt, at ECB tager den lave inflation alvorligt. Nu må vi så se, hvordan det kommer til at påvirke Sverige.

- Det her er jo uudforsket land. Vi ved jo ikke, hvilken effekt det får på inflationen i Europa, eller hvor hurtigt det kan gå, siger Andersson til det svenske nyhedsbureau, TT.

/ritzau/