Blogindlæg "Medicinsk cannabis kan blive årets julegave"

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

FREDAG VAR beslutningsforslaget om at legalisere flere medicinske cannabis-præparater til 1. behandling i Folketinget.

Det er Alternativet, der står bag beslutningsforslaget og et smalt flertal af Folketingets partier - Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF og Enhedslisten - er positive over for forslaget.

Forslaget blev heftig diskuteret og især Socialdemokraterne og Venstre viste sig som modstandere af medicinsk cannabis.

Forslaget går ud på at give blandt andre praktiserende læger mulighed for at ordinere medicinsk cannabis i en forsøgsperiode på tre år. I Danmark er stort set al omgang med cannabis forbudt - også til medicinsk brug.

Begrundelsen for lovgivningen er de dokumenterede bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med et større misbrug over en længere periode.

MEN CANNABIS i mindre mængder til medicinsk brug fremkalder ikke de samme bivirkninger og har en overvejende positiv effekt på en række sygdomme. Det bliver blandt andet anvendt for sine smertelindrende effekter i forbindelse med sklerose, hvor patienter oplever færre kramper og spasmer ved hjælp af cannabis-behandling.

Da den medicinske brug af cannabis er forbudt i Danmark, har vi ingen nævneværdige danske forskningsresultater. Derfor er det i dag nødvendigt at se på erfaringer og forskning fra eksempelvis Holland, hvis vi på et oplyst grundlag skal forholde os til effekterne af medicinsk cannabis.

I Holland har cannabis været anvendt i lægefaglige sammenhænge i ti år. Hollandske forskere har påpeget, at de typiske bivirkninger er stort set ikke-eksisterende med den begrænsede mængde af medicinsk cannabis, der skal til for at give positive sundhedseffekter.

I DANMARK SKAL vi sikre, at fordomme ikke skygger for en konstruktiv dialog om en legalisering af medicinsk cannabis - hvilket ikke kan sammenlignes med fuld legaliseringen af cannabis eller hash.

Som med al anden medicin vil nogle opleve bivirkninger, men forskningen understøtter ikke, at disse er af en karakter, som bør hindre en lovliggørelse. Derfor må vi tøjle vores fordomme og anerkende den eksisterende forskning og erfaringerne fra udlandet.

Formår vi det, vil udvalgte patientgrupper i fremtiden få glæde af lægeordineret cannabis. Samtidig skal vi naturligvis styrke den kliniske forskning i medicinsk cannabis i Danmark, men lige nu skal vi have tillid til de internationale resultater fra fx Holland og USA.

TÆNK HVIS patienter med f.eks. gigt, kræft og sklerose kan blive fri for at kriminalisere sig selv, fordi de er syge og har smerter. Det vil være en kærkommen hjælp, da det både er urimeligt og farligt, at man er nødt til at gå på Pusher Street på Christiania eller andre lignende steder for at skaffe sig sin medicin - farligt fordi de illegale forhandlere ikke har varedeklaration på det produkt, man køber.

Frigivelse af medicinsk cannabis - ordineret af praktiserende læger - ville nemt kunne komme i kategorien ‘årets julegave’ fra Folketinget. Glædelig jul og stem nu det forslag igennem.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News