Selvom regeringen i et år har stået klar med pengepungen for at få danskerne til at gå af med deres forurenende og dyre oliefyr, er der stadig mange, der vælger at beholde de varme miljøbomber.
Umiddelbart har ordningen, hvor man kan få 15.000 kroner for at udskifte sit fyr, altså ikke virket optimalt. Men regeringen er stadig overbeviste om, at det eneste, der virker, er at vifte pengesedler for næsen af oliefyrsejerne.
"Jeg tror, det, der overbeviser de fleste, er prisen. Det bliver dyrere og dyrere at have oliefyr og billigere at have andre former for opvarmning, eksempelvis varmepumper. Jeg tror, interessen for det vil stige. Derfor udvikler vi også nu andre finansieringsmodeller sammen med den finansielle sektor og bankerne," siger klima-og energiminister Lykke Friis til Newspaq.
De 400 millioner, der blev sat af til at 'købe' danskernes oliefyr er langt fra tom. Omkring halvdelen af pengene står tilbage, og de skal være med til at finansiere den nye model. Lykke Friis erkender, at der er brug for at få gang i oliefyrsskiftningen igen. Hun mener, at de stigende oliepriser vil gøre sin del af arbejdet.
"Når man skal investere i en varmepumpe, skal man have flere penge op af lommen til at starte med. Den er dyrere end at købe et oliefyr, men til gengæld er driften ikke så dyr. Så der skal vi ud og hjælpe borgerne med at finansiere det fra starten," mener Lykke Friis.
Umiddelbart virker det til at være nogenlunde samme strategi som sidste års pulje, der nu skal lukkes, men klima- og energiministeren mener, der er stor forskel.
"I den nye model er det markedet, der kommer til at afgøre systemet. Det er altså ikke nødvendigvis statskroner, der bliver skudt ind i det. Det er den store forskel," forklarer hun og understreger, at regeringen også er i gang med at undersøge nye muligheder for at få mere gang i varmepumper og solvarme.
I 2017 skal det ifølge regeringens energipolitiske udspil være ulovligt at installere oliefyr i eksisterende bygninger.