Løhde fortryder: Trækker lockout-varsel tilbage
Ifølge 3F har innovationsminister Sophie Løhde (V) trukket lockout-varsel i land for dyrepassere og gartnere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dyrepassere og gartnere, der tager sig af forsøgsdyr, er alligevel ikke omfattet af ministerens lockout-varsel.

Det var med store armbevægelser, at innovationsminister Sophie Løhde (V) 7. marts varslede lockout for 120.000 statsansatte.

Men nu trækker ministeren kraftigt i land. Dyrepassere og gartnere, som tager sig af forsøgsdyr, skal nemlig helst komme på arbejde alligevel.

- I 3F undrer vi os meget over, at Moderniseringsstyrelsen med en bred kam har udsendt lockokutvarsel - men tilsyneladende været lidt for ivrige. De har åbenbart fundet ud af, at dyr også skal passes, selvom der er lockout. Så nu vil de gerne friholde en stor gruppe af medarbejdere, som de ellers ikke havde ønsket skulle på arbejde, siger forhandlingssekretær i 3F, Hanne Gram, til Fagbladet 3F.

De medarbejdere, som styrelsen nu vil have friholdt fra den lockout, de selv varslede for knap tre uger siden, er primært forsøgsdyrepassere, men også gartnere, der passer dyr og planter.

"Hvis ikke dyrene kan passes, må de aflives med konsekvenser for forskningen og risiko for negativ presseomtale", lyder en af begrundelserne for friholdelse af lockouten.

Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, Faulum, er et af de steder, som oprindeligt ikke var undtaget fra lockout, men som Moderniseringsstyrelsen nu gerne vil friholde.

Institutleder Klaus Lønne Ingvartsen har selv bedt om, at hovedparten af hans medarbejdere bliver undtaget fra en eventuel lockout. Men han har ikke fået nogen tilbagemelding fra Moderniseringsstyrelsen endnu.

- Jeg har ikke hørt noget, men jeg går ud fra, det kommer. Alt andet vil være dybt uforsvarligt. Det ville være rart, hvis vi her op til påske kunne give besked om, at der er styr på situationen. Det er selvfølgelig noget, der optager medarbejderne. De er ekstremt ansvarlige og ville være meget frustrerede, hvis de ikke kunne varetage dyrenes velfærd, siger Klaus Lønne Ingvartsen.

I morgen onsdag har Moderniseringsstyrelsen indkaldt til forhandlingsmøde med 3F om, hvorvidt primært forsøgsdyrepassere, men også personer, der varetager kystudkig ved landets grænser, kan friholdes fra lockouten.

- Moderniseringsstyrelsens respekt for de ansattes arbejde er lige pludselig vokset gevaldigt. Det er ellers ikke noget, man kan se på de ansattes løn. Det kunne have været rart med den respekt fra begyndelsen af, men forhåbentligt smitter det lidt af på lønningsposen nu, siger Hanne Gram.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Moderniseringsstyrelsen inden artiklens deadline.