Ledige vrede over tilskud til flygtningejob: 'Har I glemt os?'

Hvorfor, Lars? På Facebook er det ikke alle, der hilser hans nye udspil velkommen. (Foto: Arkiv/Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix)

Et forslag fra regeringen vil gøre det 20 procent billigere for virksomhederne at vælge en flygtning frem for en dansker i lavtlønsjob. Det får ledige til at rase på Facebook.

Regeringens forslag om at belønne virksomheder med 40.000 kroner for at ansætte en flygtning får Facebook til at gløde.

Især raser grupper af kontanthjælpsmodtagere over, at de ikke oplever at få lige så meget hjælp til at komme ud i job.

"Har I glemt os i jeres bestræbelser på at hjælpe fremmede? Om jeg er racist? Nej ikke endnu, men jeg er fandeme rystet over den forskelsbehandling, I fører i jeres politik. Så igen: Er der en eller anden som kan fortælle mig på almindelig dansk, hvad der fanden der foregår?" spørger facebook-brugeren Kim DG på Facebook.

Regeringen har op til trepartsforhandlingerne foreslået, at en virksomhed skal kunne få 20.000 kroner for at have en flygtning ansat i et halvt år og yderligere 20.000 kroner efter et år.

Det gør især en forskel for de lavtlønnede. Med en årsløn på 210.000 kroner vil et tilskud på i alt 40.000 kroner gøre det mere end 20 procent billigere for arbejdsgiveren at have en flygtning til at sætte varer på plads frem for en dansker.

Derudover har regeringen i dag også foreslået en belønning til kommunerne på 25.000 kroner per flygtning, der kommer i arbejde.

Det mener Kim DG er for meget. 

"Min kone har inden længe gået ledig i to år. Hun har søgt tonsvis af stillinger. Søgt bredt. Taget ekstra kurser osv. osv. Jobcentret har udover at komme med trusler om, at du skal skal, skal og skal, intet gjort for at hjælpe med at finde et job," skriver Kim DG.

Venstre: Kommer til at koste 10 milliarder

Kritikken hagler også ned over Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen på hans facebookside. Han lagde i aftes et link til forslaget om tilskud ud på Facebook.

Hans Andersen skriver i sit svar til de mange kritiske kommentarer, at det er vigtigt at understrege, det ikke handler om, at nogle skal have bedre vilkår end andre. Opgaven er at gøre flytningene selvforsøgende, så regningen ikke havner hos ganske almindelige skatteborgere.

- Hvis ikke vi løser den, vil det gå ud over vores evne til at gøre noget for fx de hjemløse, ældre og børn. Derfor er det en investering at tage hånd om problemet nu og her. I forhold til at mindske asyltilstrømningen har Venstre-regeringen indført historiske stramninger, næste skridt er at finde en europæisk løsning.

Hans Andersen peger på, at der allerede vil være sparet to milliarer kroner i 2020 på at indføre integrationsydelsen, og at det koster 10 milliarder kroner ekstra i 2020 på flygtninge, hvis de ikke kommer i job.