Lars Seier med overraskende udmelding: Borgerløn er uundgåelig
Foto: Scanpix/NIELS AHLMANN OLESEN
I fremtiden vil borgerløn formentlig blive nødvendig, mener erhvervsmanden Lars Seier Christensen.

Flere og flere politikere og erhvervsfolk har på det seneste diskuteret muligheden for og nødvendigheden af borgerløn.

Den seneste reaktion kommer dog fra en noget uventet kant.

I en kronik i Berlingske forklarer erhvervsmand og stifter af Saxo Bank, Lars Seier Christensen, nemlig, at han er for den såkaldte bogerløn. Han mener, at den kort og godt bliver nødvendig.

- Denne kronik vil sikkert overraske en del af mine holdningsfæller. Min holdning til borgerløn er imidlertid ikke ideologisk, men pragmatisk - den bliver simpelthen nødvendig under en eller anden form på et tidspunkt grundet den teknologiske udvikling, skriver han på sin Facebook-profil, hvor han linker til indlægget i Berlingske.

Borgerløn kan indrettes på mange måder, men betyder grundlæggende, at staten sikrer alle en fast indkomst uden at stille modkrav.

Ifølge Lars Seier Christensen er nødvedigheden af borgerløn "en positiv historie om kapitalismens sejr".

I kronikken beskriver han, hvordan skiftet fra landbrugsarbejder til fabrikssamlebåndet ikke var særlig stort, og at det af den grund var realitisk at omskole de fleste.

Samme mulighed ser han ikke for den fremtidige udvikling.

- Det vil være langt sværere at omskole rengøringsassistenter til business-analytikere. At omskole taxachauffører til modedesignere. Eller hvilke jobs, der nu vil overleve første omgang af automatiseringen, skriver han og tilføjer:

- Jeg tror ikke på, at der vil blive skabt tilstrækkeligt mange nye, mere værdiskabende jobfunktioner, som kan varetages af de mennesker, der bliver gjort arbejdsløse af førerløse biler og rengøringsrobotter. Det vil være umuligt at konkurrere med en robot, der arbejder 168 timer om ugen, og er hurtigere og mere præcis end en arbejder, hvilket vi allerede ser masser af eksempler på.

Ifølge Lars Seier Christensen vil mange derfor miste muligheden for at arbejde - også selvom de gerne vil. Og ifølge erhvervsmanden vil det være en konsekvens, der især kan ses i de lavest uddannede og lønnede segmenter af befolkningen.

Han mener derfor, det er en udvikling, vi bør forholde os til, og mener, borgerløn kan være en nødvendighed som følge heraf.