Der er for langt, det er for koldt, for vådt eller for blæsende.
Har du også undskyldninger nok for ikke at komme op på cyklen til arbejde? Så læs videre.
Der er nemlig masser af fordele ved at snuppe cyklen til arbejde. Hver gang man cykler 1200 kilometer, reducerer man i gennemsnit antallet af sygedage med én, ifølge Region Hovedstadens cykelregnskab.
Og det er et ideelt tidspunkt at lægge vanerne om efter sommerferien, siger Mikkel Lybæch, som er idrætskonsulent hos DGI Nordjylland.
- Det er enormt vigtigt at komme ind i en vane omkring at cykle, og det tager nogle uger at komme ind i en god vane. Det er et godt og oplagt tidspunkt at starte lige efter sommerferien, hvor man er frisk, det er godt vejr, og motivationen er høj for at komme på arbejde igen. Og man kunne måske også smide lidt feriekilo, siger Mikkel Lybæch.
Som udgangspunkt mener han, at har man ti kilometer eller derunder til arbejde, er der ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at tage cyklen, det kan nemlig klares uden de helt store svedeture.
Nogle har dog så langt til arbejde, at det kræver et bad efterfølgende, før de føler sig klar til eksempelvis kundekontakt. Så har arbejdspladsen badefaciliteter, kan man benytte det. Man kan også have en ren skjorte eller T-shirt i tasken, råder Mikkel Lybæch.
Klaus Bondam, direktør for Cyklistforbundet, mener, at man skal lade være med at se på det som enten-eller. Man kan sagtens kombinere eksempelvis gang, cykling og tog på sin rute til arbejde. Det vigtige er at få aktivitet ind i hverdagen.
Derudover er der også muligheden for at investere i en elcykel, hvis turen på en almindelig cykel bliver for lang og svedig, siger Klaus Bondam.
- I nogle af de store byområder er det nogenlunde samme hastighed, uanset om du tager cyklen eller bilen, siger Klaus Bondam fra Cyklistforbundet.
Et andet aspekt af den daglige cykeltur er sundheden. For hvis man eksempelvis er en travl småbørnsfamilie, kan det måske være svært at få passet træningen ind i hverdagen.
- Se på det som dagens træning. Hvis man tænker på, at transporttiden kan tælle som træning, hvis man gør lidt ud af det og kører lidt intensivt, så kan det give god mening og være en motivationsfaktor, forklarer Mikkel Lybæch, idrætskonsulent hos DGI.
Mikkel Lybæch foreslår, at man kan trille stille og roligt ind på arbejde om morgenen og betragte det som nogle bløde kilometer. Når man så kører hjem om eftermiddagen, kan man skruet tempoet op:
- Så kan man se, om man kan overhale andre, pace efter en knallert eller køre nogle intervaller. For eksempel fem minutter hvor det er hårdt, så kører man og slapper af et par minutter, og så kører man igen fem minutter hårdt. Så man får noget intensitet ind i det, siger Mikkel Lybæch.
Han tilføjer, at man selvfølgelig skal tage hensyn til trafikken.
Den mentale sundhed kan også have gavn af en cykeltur med frisk luft i ansigtet, en pæn udsigt og et frirum fra de teknologiske forstyrrelser.
- Jeg nyder at være fri for min mobiltelefon i de to gange 30 minutter om dagen, hvor jeg cykler. Der følger jeg meget mere med i, hvad der sker rundt omkring mig, siger Klaus Bondam.
Fakta: Gør cykelturen let for dig selv
- Anskaf dig en god cykel, der passer til dit behov. Det kan også være en elcykel, hvis du har meget langt til arbejde.
- Prøv cyklen af, så du er sikker på, at den passer til dig. Der findes cykelbiblioteker i en række kommuner (blandt andet København, Aarhus, Aalborg og Helsingør), hvor man kan prøve og låne forskellige cykler.
- Sørg for, at cyklen er indstillet korrekt, smurt og strammet. Vedligehold den løbende.
- Anskaf dig ordentligt regntøj, få sat nogle skærme og en ordentlig bagagebærer på cyklen, og køb en god taske, som er rar at have på.
- Undersøg, hvilke muligheder der er for gode og flotte cykelruter.
- Overvej alternativer, på de dage hvor det er alt for surt at cykle hele vejen. Eksempelvis kan det være at tage cyklen med i toget.
Kilder: Klaus Bondam, Mikkel Lybæch.
/ritzau/FOKUS