Læger kan snage i din journal uden gyldig grund - og de bliver ikke opdaget
(Foto: Pexels)
I flere år har der ikke været nogen systematisk kontrol med, om sundhedspersonale lurer i patientjournaler i hovedstaden. Regionen erkender ’utilstrækkelig’ kontrol.

Der er ikke styr på lægers, sygeplejerskers og andet sundhedspersonales mulighed for at snage i dybt personlige oplysninger om patienter i hovedstaden.

Så klar er konklusionen fra flere eksperter på baggrund af en rapport fra advokatvirksomheden Bech-Bruun, som Politiken har fået aktindsigt i. Det skriver Politiken mandag.

Rapporten handler om beskyttelsen af patienternes privatliv i forbindelse med det omstridte it-system Sundhedsplatformen, som er blevet indført i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Men selv om de to regioner er fælles om it-systemet, er kontrollen med, om sundhedspersonalet misbruger patienternes personlige oplysninger, vidt forskellig.


Mens Region Sjælland for længst har indført et system, der reagerer, hvis personalet kigger på oplysninger om en patient fra en anden afdeling, eller hvis en medarbejder søger i naboers, kollegers eller familiemedlemmers journaler, så er kontrollen langt mere hullet i Region Hovedstaden. Her fører man stadig kun en manuel stikprøvekontrol.

Det medfører hård kritik fra flere forskere.

- Regionen tilsidesætter det ansvar, de har som dataansvarlig myndighed. Det er nærmest en ren tilståelsessag. Rapporten peger på, at de kontrolmekanismer, de har sat op, er så bredmaskede, at der reelt ingen kontrol er, siger lektor i sundhedsret Kent Kristensen på SDU.

Region Hovedstaden erkender, at stikprøvekontrollen har været ’utilstrækkelig’. På baggrund af Bech-Bruun-rapporten vil man nu anskaffe sig det samme system som i Region Sjælland. 

 

Politiken
via Listen To News