Chaufførkurser på slingrekurs Kursister føler sig snydt for jobgaranti: "Det er bare en pengemaskine"
Peter Laursen fra kursusvirksomheden DEKRA lover job til alle, der tager stort kørekort hos ham. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / SCANPIX
Kursus-udbyderen DEKRA slår sig op på, at der med garanti er et job som chauffør efter endt kursus. Men flere kursister føler sig snydt.

Kursus-udbyderen DEKRA lover ledige en jobgaranti, hvis de tager kørekort til lastbil hos dem. Men de lover mere, end de kan holde, lyder det nu fra flere sider.

I en artikel på DR lover DEKRAs direktør Peter Laursen jobgaranti til alle ledige, der tager kørekort til lastbil og anhænger samt et bevis til at køre med farligt gods. Men DEKRA nævner ikke, at det kun er "egnede" elever, der kan få jobgarantien.

Kasper Maruni  er en af dem, der har taget lastbilkørekort hos DEKRA, men har fået afslag på jobgaranti.

- Så kommer man ind til et møde med en jobkonsulent, hvor de spørger ind til ens helbred. Når man så siger, man har ADHD og sukkersyge, så vil de ikke stille garanti. Så er der jo ikke jobgaranti for alle, så er det bare en pengemaskine, siger Kasper Maruni.

Når en ledig tager kurserne hos DEKRA, er det jobcentret - altså kommunen - der betaler. Den samlede pakke af kurser hos DEKRA koster 60.537 kroner i alt pr. kursist.

Ikke hørt om garantien

Kasper Maruni er ikke den eneste, der føler sig snydt af DEKRA.

Michael Christensen fik jobgarantien, men fortæller, at DEKRA trak den tilbage, da han dumpede køreprøven til anhænger. Andre ledige bliver slet ikke tilbudt en jobgaranti, når de starter på kurset, fortæller Lars Blunck fra 3F's a-kasse i Fredericia.

- Mange af vores ledige medlemmer tager kurserne hos DEKRA, og jeg har ikke hørt om en eneste, der har fået tilbudt et job efterfølgende. Så jeg bliver lidt provokeret, når de siger, at der er jobgaranti, det siger de kun for at sælge deres uddannelse, siger Lars Blunck.

Et af de ledige medlemmer i 3F Fredericia kom tilbage i a-kassen efter kurset hos DEKRA, da han trods jobgaranti stadig var arbejdsløs. Det undrede Lars Blunck fra a-kassen.

- Det kan jeg da ikke forstå, sagde jeg til ham. Du er jo dækket af jobgarantien. Men det havde han slet ikke hørt noget om. Og han fortalte, at der ikke var nogen fra fra hans hold, der var blevet tilbudt job.

Det pågældende medlem ønsker ikke at stå frem med navn. Men over for Avisen.dk bekræfter han A-kassens udlægning af sagen. DEKRA's direktør, Peter Laursen, forklarer om den konkrete sag, at den ledige ikke fik tilbudt en jobgaranti, fordi han ikke selv havde søgt om det.

Med så mange forbehold kan man ikke sige, at der er jobgaranti, mener Flemming Overgaard, der er næstformand i fagforbundet 3F Transport.

- Det er jo DEKRA, der bestemmer, hvem der kan få en jobgaranti, så de stiller kursisterne noget i udsigt, som de ikke får, siger Flemming Overgaard.

Mangler der 2.500 chauffører?

I reklamen for jobgarantien fremhæver DEKRAs direktør Peter Laursen, at der lige nu mangler omkring 2.500 chauffører i Danmark. Tallet stammer fra 3F Transport og Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik. Det er et skøn over, hvor mange chauffører der vil komme til at mangle i 2020.

Men det er misvisende at bruge det tal til at garantere kursisterne job, mener Flemming Overgaard fra 3F Transport.

- Der kommer til at mangle udlærte chauffører, men man bliver ikke chauffør af at tage et seks ugers kursus hos DEKRA. Det er ikke særligt mange job, man kan klare med det kursus, der giver kørekort alene, der skal også andre kompetencer til, siger han.

For at kunne varetage de chaufførjob, der kommer i fremtiden, skal man typisk bruge certifikat til eksempelvis kran eller dyretransport, mener Flemming Overgaard.

Læs også: Ny garanti for læreplads

Ifølge ham er det også vigtigt, at der sker en screening, så de, der får kurset, er matchet til branchen. I 3F Transport foretrækker de derfor, at unge tager en egentlig faglært chaufføruddannelse, og at ufaglærte chauffører efter få år bliver opkvalificeret til faglærte igennem en uddannelse, hvor man får merit med fra sit arbejdsliv. 

Ikke alle er klar

I DEKRA stiller direktør Peter Laursen sig uforstående over for kritikken. Han fremhæver, at DEKRA i 2017 har hjulpet 421 ledige i job via jobgarantien.

- Dem, som er interesserede, bliver tilbudt en personlig samtale, hvor vi vurderer, om vi tror, at personen kan gennemføre uddannelsen og bestride et job bagefter. Det er ikke alle, der er interesserede i at efterleve de krav, som der stilles i branchen om for eksempel mødetid. Og det er heller ikke alle, der er fysisk eller mentalt klar til det. Men en overvejende del af dem, vi har til samtale, bliver tilbudt en jobgaranti, siger Peter Laursen.

Hvis DEKRA ikke inden for tre måneder skaffer et job på minimum 30 timer om ugen inden for et rimeligt geografisk område til de ledige, som har fået en jobgaranti, skal de betale 40.000 kroner tilbage til jobcenteret. Men det er ifølge Peter Laursen ikke sket i 2017.

via Listen To News