Chaufførkurser på slingrekurs Ingen jobgaranti til Kasper: "Jeg fik nej på grund af ADHD og sukkersyge"
Kasper Maruni drømmer om at få et job, hvor han kan sidde bag rattet på en lastbil. Derfor har han taget kurser via DEKRA, men DEKRAs såkaldte jobgaranti giver han ikke noget for. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Kasper Maruni har taget kørekort til lastbil hos kursusudbyderen DEKRA. Han havde regnet med at få glæde af den jobgaranti, som DEKRA reklamerer med.

Hvis du tager lastbilkørekort hos os, garanterer vi dig et job bagefter. Sådan lyder de flotte ord fra kursusudbyderen DEKRA. Men det er ikke alle, der kan få den jobgaranti.

Det fandt Kasper Maruni ud af på den hårde måde. Han fik igennem jobcenteret bevilget kurser til at kunne få et lastbilkørekort hos DEKRA. Og han havde regnet med, at DEKRA kunne skaffe ham job bagefter. Men sådan skulle det ikke gå.

- Så kommer man ind til et møde med en jobkonsulent, hvor de spørger ind til ens helbred. Når man så siger, man har ADHD og sukkersyge, så vil de ikke stille garanti. Så er der jo ikke jobgaranti for alle, så er det bare en pengemaskine, siger Kasper Maruni.

Læs også: Ny garanti for læreplads

Selvom han fik afslag på jobgarantien, har han taget lastbilkørekortet hos DEKRA og skal nu i gang med at tage kørekortet til anhænger.

For at være omfattet af DEKRAs jobgaranti skal man tage kørekort til lastbil og anhænger samt et bevis til at køre med farligt gods. Den samlede pakke koster 60.537 kroner i alt, og det er jobcentret, der betaler.

Kun egnede kandidater

I DEKRA mener direktør Peter Laursen ikke, at de nogensinde har lovet jobgaranti til alle, der tager kurserne hos dem.

Det er godt nok det indtryk, man får, når man læser artiklen om DEKRAs jobgaranti på dr.dk. Men på DEKRAs hjemmeside skriver de, at alle interesserede kan komme til en inspirationsdag, hvor man kan få en personlig og afklarende samtale.

"DEKRA laver herefter en evaluering på hver enkelt deltager og tilbyder de mange egnede kandidater en DEKRA JOBGARANTI," står der på hjemmesiden.

- Det er ikke alle, der er interesserede i at efterleve de krav, som der stilles i branchen om for eksempel mødetid, og det er heller ikke alle der er fysisk eller mentalt klar til det. Men en overvejende del af dem, vi har til samtale, bliver tilbudt en jobgaranti, skriver Peter Laursen til Avisen.dk.

Han kender ikke den konkrete sag, men DEKRA afviser ikke nogen på grund af sukkersyge eller ADHD, understreger Peter Laursen. 

- Vi har selv en række medarbejdere ansat, der har ADHD eller sukkersyge. Der kan være andre forhold, som har gjort, at en given borger ikke er blevet vurderet egnet til jobgarantien, skriver Peter Laursen.

via Listen To News