Administration 

Krigsveteran nægtet erstatning: Lægekonsulent vidste intet om minerydning

- Jeg har fandme gjort mit for Danmark i udlandet. Jeg har taget min tørn. Så kan de ikke være bekendt at pisse sådan på mig, siger krigsveteranen Kim Robin Poulsen. (Foto: Foto: Mathias Svane Kraft)

Den 43-årige minerydder fik afslag på erstatning. I afvisningen brugte Ankestyrelsen en lægekonsulent, som dog erkender åbent, at han slet ikke ved noget om, hvor farligt jobbet som minerydder er.

- Jeg har fandme gjort mit for Danmark i udlandet. Jeg har taget min tørn. Så kan de ikke være bekendt at pisse sådan på mig.

Sådan lyder det fra 43-årige krigsveteran Kim Robin Poulsen. Ankestyrelsen nægter nemlig at anerkende, at det var hans arbejde som minerydder i blandt andet det krigshærgede Afghanistan, der er skyld i, at han i dag lider af sygdommen PTSD. Arbejdet som minerydder var nemlig ikke i sig selv farligt nok, lød svaret til ham den 22. august. Afslaget betyder, at Kim Robin Poulsen mister muligheden for erstatning.

Afgørelsen i sig selv undrer Kim Robin Poulsens fagforening HKKF (Hærens Konstabel- og Korporalforening). I fagforenigen HKKF er man dog også dybt forundrede over det, en såkaldt lægekonsulent skrev i afgørelsen fra Ankestyrelsen.

Sagen kort

Den nu 43-årige Kim Robin Poulsen har været udsendt fem gange til Kroatien, Bosnien, Eritrea og Afghanistan. Han mener, at hans arbejde som minerydder er skyld i, at han i dag lider af sygdommen PTSD og er på førtidspension. Omvendt mener Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen, at det alene må skyldes en voldsom ulykke fra 2002. Her døde to tyske og tre danskere, da et missil eksploderede. Kim Robin Poulsen stod lige bag sine kolleger, men slap med livet i behold.

  • 2. september 2014 anmelder en læge Kim Robin Poulsens PTSD som en såkaldt erhvervssygdom.
  • 8. december 2015 beslutter Arbejdsskadestyrelsen, at man ikke kan anerkende, at der er tale om en erhvervssygdom. Det klager Kim Robin Poulsens fagforening over. Derfor kommer sagen i Ankestyrelsen.
  • 4. marts når Ankestyrelsen til samme afgørelse som Arbejdsskadestyrelsen: At Kim Robin Poulsens arbejde som minerydder ikke vare truende nok til at det i sig selv kan give PTSD.
  • Fagforeningen HKKF beder Ankestyrelsen uddybe deres afgørelse. Den 22. august svarer styrelsen og har nu bedt en lægekonsulent se på sagen. Intet har dog fået dem til at ændre deres afgørelse.
UDVID

Lægekonsulent: Jeg har ikke tilstrækkeligt kendskab

Ligesom Arbejdsskadestyrelsen tidligere har afgjort, mente Ankestyrelsen heller ikke, at det var arbejdet som minerydder, der har givet Kim Robin Poulsen PTSD. Begge styrelser mente nemlig, at det alene skyldes en tragisk ulykke i 2002, hvor Kim var vidne til, at tre danskere og to tyskere mistede livet, da et gammelt, sovjettisk missil eksploderede.

Omvendt mener både Kim Robin Poulsen og hans fagforening, at det farlige arbejde med minerydning også har været afgørende for, at Kim Robin Poulsen i dag er så syg, at han er på førtidspension.

Arbejdsskade eller erhvervssygdom?

En arbejdsskade er en fysisk eller psykisk skade, der er opstået efter en kortere påvirkning inden for 5 dage. Kim Robin Poulsen har allerede fået anerkendt en arbejdsskade. Det skyldes en tragisk ulykke i 2002, hvor tre danskere og to tyskere mistede livet.

Men Kim Robin Poulsen og hans fagforening mener også, at arbejdet som minerydder i sig selv har en andel i PTSD-sygdommen. Derfor har de forgæves forsøgt at få den anerkendt som en erhvervssygdom. En erhvervssygdom er nemlig noget, der skyldes påvirkninger på arbejdet gennem kortere eller længere tid og altså ikke én konkret ulykke.

UDVID

HKKF bad derfor Ankestyrelsen om at uddybe deres afgørelse. Men da Ankestyrelsen sender deres svar tilbage, har de pludselig bedt en såkaldt lægekonsulent om at kigge på sagen. Men svarene fra lægekonsulenten undrer både HKKF og Kim Robin Poulsen.

En lægekonsulents opgave er som sagkyndig at komme med oplysninger, så Ankestyrelsen kan træffe en korrekt beslutning. Men da lægekonsulenten bliver bedt om at vurdere, hvor farligt Kim Robin Poulsens arbejde var, afviser han helt at kunne svare på det.

"Bl.a. fordi jeg selv i sin tid blev kasseret som soldat pga. daværende rygproblemer, har jeg ikke tilstrækkelig kendskab til risikoniveau ved minerydning til at besvare spørgsmålet tilstrækkeligt sikkert", skriver lægen, som dog bemærker, at han umiddelbart tænker, at "(...) det må være et farligt job, men jeg ved det ikke sikkert."

Lægekonsulent ved intet om faren
Sådan skrev en lægekonsulent, da Ankestyrelsen bad ham svare på, hvor farligt jobbet som minerydder var.

Lægekonsulenten afviser altså at tage stilling til, om Kim Robins Poulsens job var belastende nok til at give PTSD. Alligevel fastholdt Ankestyrelsen sin afgørelse og bad ikke en anden læge om i stedet at se på sagen. Det undrer Kim Robin Poulsen.

- Jeg forstår slet ikke, hvorfor han skulle ind over min sag. Der står jo helt tydeligt, at han ikke ved noget om det. Man kan ikke bruget det til noget som helst, siger Kim Robin Poulsen.

 

- Så kan man jo lige så godt stoppe tilfældige mennesker på gaden og spørge, om det er farligt at fjerne miner og granater.
Åse Lindman, jurist i HKKF

Fagforening: Kunne lige så godt stoppe tilfældige på gaden

I fagforeningen HKKF kritiserer jurist Åse Lindman, at Ankestyrelsen bruger en lægekonsulent, som helt åbent erkender, at han slet ikke ved noget om, hvor farligt Kim Robin Poulsens arbejde var.

- Problemet er, at lægen slet ikke forholder sig lægeligt til den belastning, Kim har været udsat for. Når han ikke kan det, burde han jo forholde sig til, hvad der er fortalt af de læger, der har undersøgt Kim, siger Åse Lindman.

- Samtidig forholder hverken lægekonsulenten eller myndigheden sig til den virkelighed, de skal vurdere, fortsætter hun.

Åse Lindman er forarget over, at svarene fra lægekonsulenten bliver brugt, når lægen tilsyneladende slet ikke ved noget om arbejdet.

- Det er helt grotesk, at man bruger en læge til at udtale sig om noget, han selv siger, han ikke ved noget om. Så kan man jo lige så godt stoppe tilfældige mennesker på gaden og spørge, om det er farligt at fjerne miner og granater, siger Åse Lindman fra fagforeningen HKKF.

- Så kan man jo lige så godt stoppe tilfældige mennesker på gaden og spørge, om det er farligt at fjerne miner og granater.
Åse Lindman, jurist i HKKF

Lektor: Udtalelse kan ikke bruges til meget

På Aalborg Universitet arbejder ph.d. og lektor Sten Bønsing især med forvaltningsret. Han mener ikke, at lægens udtalelse bidrager med meget.

- Sådan lyder det i hvert fald på det, du har læst op. Men der har styrelsen ansvar for at sikre, at de har andre oplysninger, som gør, at de kan være tilstrækkeligt sikre på afgørelsen, siger han til Avisen.dk.

Når for eksempel Ankestyrelsen bruger en lægekonsulent, skal lægen fungere som en sagkyndig, der kan bidrage til, at der træffes en korrekt afgørelse.

- Det er klart, at udtalelsen ikke kan bruges til meget i sig selv. Men det er vigtigt at pointere, at det i sidste ende er Ankestyrelsen selv, der har ansvaret for afgørelsen. Derfor må man forvente, at de har tidligere sager eller anden viden internt, som de har kunnet trække på i afgørelsen, siger Sten Bønsing.

Kim Robin Poulsen har givet sin tilladelse til, at Ankestyrelsen må udtale sig til Avisen.dk om hans sag. Men det vil styrelsen ikke.

- Vi kommenterer ikke konkrete sager i medierne, skriver ankechef Lone Strömgren.

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sarkaya:

Opsiger alle

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

Nogle kvinder og mænd i et rum med EU-flag for enden af et bord
Corona

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet