Krav fra LO: Politikere skal sikre ret til børns sygedage
Modelfoto: Shutterstock/Scanpix
LO vil have lovgivning, så forældre får ret til at blive hjemme med syge børn et vist antal dage med en økonomisk sikring.

Står det til LO, skal forældre have ret til at blive hjemme med syge børn et vist antal dage med en form for dagpengedækning.

Det fremgår af et ikke tidligere offentliggjort oplæg, der sidste år blev vedtaget af LO’s hovedbestyrelse, skriver Fagbladet FOA.

Men det kræver hjælp fra de folkevalgte på Christiansborg:

- Jeg synes, man fra lovgivers side skal føle et stort ansvar for syge børn, for i Danmark har vi førertrøjen på som et af de lande, hvor mødre og fædre tilsammen arbejder mest. Det har nogle konsekvenser, når familie og arbejdsliv skal hænge sammen, siger Nanna Højlund til fagbladet.

Som næstformand i LO repræsenterer hun 1,1 millioner lønmodtagere via blandt andet FOA og 3F.

LO foreslår, at fagforeninger og arbejdsgivere, i takt med at medlemmerne ønsker det, kan forhandle supplerende løn oveni som en del af overenskomstforhandlingerne.

Win-win

FOA-formand Dennis Kristensen siger på sine 182.000 medlemmers vegne, at man med lovgivning kan sikre forældre mulighed for at blive hjemme med syge børn, mens man med overenskomsterne kan sikre, at man mister mindst mulig indtjening eller får fuld dækning.

Det er i hans optik en win-win-situation for forældre og daginstitutioner.

- Det kan koste lidt for arbejdsgiverne, men det kan jo dækkes ind med sygedagpenge, og ved at vi i overenskomsterne lægger ovenpå, siger Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Ifølge fagbladet har forældre i nabolandene Norge og Sverige ret til at passe deres syge børn.