Susanne savner dage til at passe sin syge mor

Med en mor, der er plaget af sygdom, kunne Susanne Rasmussen godt ønske sig at få nogle omsorgsdage til at tage sig af moren.
- Jeg synes bestemt ikke behovet for omsorgsdage forsvinder, fordi man bliver ældre, siger Susanne Rasmussen.
- Jeg synes bestemt ikke behovet for omsorgsdage forsvinder, fordi man bliver ældre, siger Susanne Rasmussen. Privatfoto.

"Bedstes første sygedag".

Sådan nogle omsorgsdage kunne 59-årige Susanne Rasmussen fra Hvidovre godt bruge til at hjælpe sin mor. 

- Jeg har en mor, der er meget syg for øjeblikket. Hun har haft cancer flere gange, og nu har hun desværre fået noget KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom red.), siger hun.

Forslaget om at indføre "bedstes første sygedag" på linje med "barns første sygedag" stammer fra Ældre Sagen.

Men fagforbundet FOA støtter idéen og vil tage den med til de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. 

I dag har alle offentligt ansatte fædre og mødre ret til to årlige omsorgsdage med fuld løn per barn. Det gælder dog kun til det år, hvor barnet fylder syv år.

Rart at være med på hospitalet

Til november har Susanne Rasmussen arbejdet i FOA's kantine i tyve år. Men hun oplever ikke, at hendes behov for omsorgsdage er blevet mindre, end dengang hun havde hjemmeboende børn.

- Jeg synes bestemt ikke behovet for omsorgsdage forsvinder, fordi man bliver ældre. Både folk med små børn og dem i min alder kan bruge sådan nogle omsorgsdage, mener hun.

Susanne Rasmussen og hendes søskende skiftedes til at tage med moren til sygehuset, da hun fik fjernet et bryst under et kræftforløb, fortæller Susanne Rasmussen.

- Min mor vil i hvert fald ikke have sin mand med. Og hun fortæller desværre heller ikke os børn alt, så der er det rart at være med til samtaler på hospitalet. Derfor har jeg også haft en del kontakt med hendes læge.

Hvem har ret til omsorgsdage?

Alle offentligt ansatte fædre og mødre har ret til omsorgsdage til og med det kalenderår, hvor barnet fylder syv år.

Er du offentligt ansat og er blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til to årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder syv år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, fremgår det af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Kilde: Borger.dk

UDVID

Sandwichgeneration

FOA-formanden Dennis Kristensen er stor fortaler for flere omsorgsdage til den såkaldte "sandwichgeneration". Det vil sige dem, der både skal tage sig af aldrende forældre og børn under opvækst.

Og netop den betegnelse kan Susanne Rasmussen godt spejle sig selv i, fordi hun både har to voksne børn, fire børnebørn og sine forældre.

I dag har hun dog fundet nogle løsninger, så hun kan få enderne til at mødes. 

- Nu er jeg så heldig, at jeg har nogle seniordage, så jeg kan tage hjem til min mor efter arbejde om eftermiddagen og i weekenderne.

Hjælper hinanden

Flere af Susanne Rasmussens kollegaer har ligesom hende rundet de 50 år, og har derfor ældre forældre, der ikke har det så godt, oplever Susanne Rasmussen.

Derfor tror hun heller ikke, at omsorgsdage blandt medarbejderne ville komme ubelejligt eller skabe rod i vagtplanen.

- Vi har forståelse for hinanden. Men omsorgsdagene skulle vi selvfølgelig planlæge med kollegaerne. Men vi hjælper også hinanden i dag, så man kan tage fri til at tage med sine forældre på hospitalet eller samtaler med kommune, siger hun.

Mangler opbakning

Det har i flere år skortet på opbakning fra både politisk hold og fra arbejdsmarkedets parter, hvad angår idéen om en "bedstes første sygedag". 

Dansk Folkeparti mener stadig ikke, at de særlige omsorgsdage er noget, Folketinget skal blande sig i.

Men Alternativet bakker op om "bedstes første sygedag". Partiets familieordfører Carolina Magdalene Maier mener, at det kan knytte generationer mere sammen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.