Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Prins Henrik lider af demens. Sådan lyder den officielle besked fra Kongehuset onsdag i en pressemeddelelse.
Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Prins Henrik lider af demens, der blandt andet kan påvirke hans væremåde og dømmekraft.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse, efter at dronning Margrethe "med inderlig beklagelse har bedt Hofmarskallen meddele" nyheden.

- I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, står der.

Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket, lyder det endvidere.

- Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, står der i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hvad er demens

Der er cirka 8000 nye tilfælde af demenssygdomme hvert år.

* Demens er betegnelsen for en tilstand, hvor de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom.

* Ordet demens kommer fra latin og betyder "væk fra sindet". Selv om man ikke ved, hvorfor demenssygdomme opstår, skyldes det altid sygelige forandringer i hjernen.

* Der er mere end 200 forskellige sygdomme, som medfører demens.

* I Danmark lever 70.000-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har cirka 50.000 Alzheimers sygdom.

* Risikoen for at få en demenssygdom stiger med alderen. Men det er en myte, at en demenssygdom er en naturlig følge af alderdom.

* De fleste demenssygdomme er fremadskridende.

Der findes ingen helbredende kur mod sygdommen. Den demensramte bliver langsomt dårligere, og behovet for hjælp vil vokse. Længden af forløbet kan variere fra nogle få år til flere årtier, inden man dør af sygdommen.

Kilde: Alzheimerforeningen.

UDVID

Prins Henrik, der er gået på pension, har ad flere omgange været indlagt på hospitalet hen over sommeren i forbindelse med åreforkalkninger, som han i juli blev opereret for.

3. august vakte han desuden stor opsigt ved at bekendtgøre, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke.

Årsagen er, at han vil tituleres kongegemal og ikke prins.

Artiklen fortsætter under billedet.


Som en konsekvens af diagnosen vil prins Henrik fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, står der i pressemeddelelsen.

Der vil desuden blive taget stilling til protektioner og æreshverv.

- Det er dronningen og den kongelige families ønske, at prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver, tilføjer kongehuset i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.