SF-formand om kontanthjælpsloftet: Sludder og vrøvl at det virker
Det er en skrøne, at kontanthjælpsloftet virker, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr og langer ud efter regeringen og Dansk Folkeparti, der ikke har planer om at afskaffe loftet. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)
Kontanthjælpsloftet skal skrottes af Mette Frederiksen, hvis SF skal støtte en S-regering efter et valg, fastslår Pia Olsen Dyhr. Regeringen vrøvler, når den siger, at kontanthjælpsloftet virker, siger hun.

SF's formand Pia Olsen Dyhr er klar i spyttet. Hvis Mette Frederiksen og Socialdemokratiet får regeringsmagten efter folketingsvalget, skal kontanthjælpsloftet væk.

- Det er et krav fra SF, at kontanthjælpsloftet skal væk, og det skal også stå i et regeringsgrundlag, siger Pia Olsen Dyhr til Avisen.dk. 

Kontanthjælpsloftet trådte i kraft i 2016 og sætter en øvre grænse for, hvor meget man kan modtage i ydelser fra det offentlige, hvis man er på integrationsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp.

Fra VLAK-regeringen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er bedømmelsen af loftet entydig. Det virker. Siden april 2016 er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med 31.100 fuldtidspersoner, viser den seneste opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

I september 2018 var der 125.400 fuldtidspersoner på enten uddannelses-, kontanthjælp eller integrationsydelse.

Men det fald giver Pia Olsen Dyhr ikke meget for og henviser til regeringens egne beregninger, der har vist, at kun 600 af de dem, der er kommet i job, kan tilskrives loftet.

- Det er sludder og vrøvl, at kontanthjælpstloftet virker. Faldet har intet at gøre med det. Vi har tværtimod fået over 60.000 fattige børn. Det er en skrøne, at kontanthjælpsloftet virker, siger Pia Olsen Dyhr.

Kan ikke vente på kommission

Mette Frederiksen har gjort det klart, at hun vil være børnenes statsminister. Men partiet har indtil videre svaret vævende, når talen er faldet på det omstridte kontanthjælpsloft, der sender børn ud i fattigdom.

Socialdemokratiet vil nedsætte en såkaldt ydelseskommission, der skal kigge nærmere på gældende regler i ydelsessystemet. Pia Olsen Dyhr bifalder ideen om en kommission, men gør i samme åndedrag klart, at en afskaffelse af kontanthjælpsloftet ikke kan vente.

- Vi må sørge for, at Mette Frederiksen suspenderer loftet, indtil hun finder på en ny model - ellers vi hjælper hende til at finde en ny model, siger Pia Olsen Dyhr.

- Jeg synes, at det giver rigtig god mening med en ydelseskommission. Men indtil en eventuel kommission kommer frem til noget, skal kontanthjælpsloftet væk. En afskaffelse af loftet kan ikke vente.

Så det er fra dag ét, loftet skal væk?

- Hvis ikke loftet bliver afskaffet fra dag ét, stiller vi det som forslag til finansloven, hvis vi ikke sidder i regering, slår Pia Olsen Dyhr fast.

Ikke kun SF, men også De Radikale, Alternativet og Enhedslisten går ind for at afskaffe kontanthjælpsloftet, ligesom partierne også vil have 225-timers reglen afskaffet.

Læs stort interview med SF-formand Pia Olsen Dyhr her

via Listen To News