Khawajas datter: Livstidsdom overrasker ikke
Maryam al-Khawaja havde forventet, at retten ville stadfæste farens livstidsdom - og det gjorde den.

Håbet om en omstødelse af faderens livstidsdom var der naturligvis, men håbet var ikke særligt stort, indrømmer Maryam al-Khawaja, efter at en appeldomstol i Bahrain tirsdag stadfæstede Abdulhadi al-Khawajas livstidsdom.

Han har været fængslet siden sidste år for at opfordre til et systemskifte i Bahrain, og derfor regnede Maryam al-Khawaja heller ikke med, at han ville blive frikendt.

- Dommen overrasker mig ikke. Der findes ingen frie domstole i Bahrain, og derfor måtte vi forvente, at dommen ikke blev ændret, siger Maryam al-Khawaja til Ritzau.

Sammen med sin far tilhører hun det shiamuslimske flertal i Bahrain, der kæmper for større indflydelse. Lige nu sidder den sunnimuslimske kongefamilie tungt på magten.

Dommen får ingen indflydelse på deres videre kamp. Den fortsætter.

- Dommen er på den måde ligegyldig. Det er ikke min far som person, der er vigtig. Det er vores sag, siger hun.

Gennem flere år har en gruppe shiamuslimer kæmpet for indflydelse, men det er en ulige kamp, siger hun.

Den sunnimuslimske gruppe, som styrer landet, får nemlig ifølge Maryam al-Khawaja lov til at gøre, hvad den vil, fordi det internationale samfund ikke reagerer.

Både FN, USA og EU har ganske vist opfordret myndighederne i Bahrain til at løslade al-Khawaja og andre fængslede fra oppositionen, men det er ikke nok. Der må sanktioner til, lyder det fra hende.

- Før det internationale samfund for alvor efterspørger forandringer i Bahrain og truer med sanktioner, vil der ikke ske noget, siger hun.

Abdulhadi al-Khawaja blev anholdt sidste år for at opfordre til et systemskifte og siden idømt livsvarigt fængsel. Også hans datter Zainab er i øjeblikket fængslet i Bahrain.

/ritzau/