Administration 

Kendt advokat: Tæt på umuligt at vinde en sag om førtidspension

"Den måde jeg selv føler, at jeg har sejret i alt det her, er, at jeg har oplyst Folketinget om det. " (Foto: Foto: Privat)

Mads Pramming har viet sit arbejdsliv til at hjælpe danskere, som er kommet i klemme i systemet. Han arbejder på 11. år på at gøre det nemmere for syge borgere at få anerkendt psykiske arbejdsskader og førtidspension.

På Thoravej i Nordvest-bydelen af København ligger et advokatkontor blandt automekanikere og unge iværksættere. Adressen står i kontrast til Københavns mange advokatfirmaer, som ligger på dyre adresser i Indre By.

Men Mads Pramming, som sammen med sin kollega Malou Ehmer står bag Ehmer Pramming Advokater, er da heller ikke din typiske advokat. Ligesom Nordvest stadig har sin rå upolerethed intakt, er Mads Pramming kendt for på en rå og upoleret facon at sige tingene lige ud. 

Han taler i citater, som det hedder sig på journalistsprog, når en kilde udtrykker sig i så tydelige vendinger, at enhver kan forstå budskabet. 

Han har dedikeret sin advokatgerning til at hjælpe almindelige danskere, som er kommet i klemme i systemet. Det bliver man hverken hovedrig af eller vinder særligt mange sager ved, når de danske myndigheder er ens primære modstander.  

- Jeg har ikke gjort det nemt for mig selv, men når man vinder, så har man til gengæld gjort det umulige, fortæller han og fortsætter:

- Kernen, af det der driver mig, er, at myndighederne ikke følger loven. Førtidspension kan man eksempelvis ikke vinde i retten på nuværende tidspunkt, fortæller han.

Mads Pramming
  • Født i 1976
  • Bor på Nørrebro i København sammen med sin søn
  • Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 2005
  • Stiftede virksomheden Ehmer Pramming Advokater i 2012 sammen med Malou Ehmer
  • Modtog i 2018 Dreyers Fonds Hæderspris for sin utrættelige indsats inden for retsområder med særligt udsatte mennesker, og hans evne til at sætte fokus på samfundsmæssige problemstillinger i et juridisk perspektiv.
UDVID

Men for at forstå, hvordan Mads Pramming er blevet den jurist i Danmark, som advokerer højst og tydeligst for syge borgeres ret til at få hjælp fra det offentlige, skal man et smut forbi jurastudiet på Københavns Universitet i starten af 00'erne.

Allerede på studiet undrede Mads Pramming sig over tilgangen til faget. Han fortæller, at de studerende blev undervist i de mange paragraffer i dansk lovgivning, og hvordan man brugte dem, men ikke hvorfor.

- Jeg troede, at man ville lære noget om, hvorfor reglerne er, som de er. Men det er der overhovedet ikke noget af, fortæller han.

Til gengæld havde han utroligt nemt ved faget og scorede topkarakterer på trods af, at han med egne ord, "ikke lavede en skid." 

Grådighedskultur

De gode karakterer betød, at han havde nemt ved at få et af de store prestigejobs i et advokatfirma på Rådhuspladsen i København. Men her huserede det nærmest stereotype billede på en advokat med strømlinede jakkesæt, store biler og et ensrettet fokus på penge, og hvordan man tjener flest af dem. 

Han forklarer, at de var omkring 70 fuldmægtige og hver måned blev der udgivet en oversigt over, hvor meget hver enkelt havde tjent, og hvis man ikke havde lavet penge nok, blev man konfronteret med det.

- Økonomien i en advokatvirksomhed er ikke abstrakt med aktionærer, hvor man bare er ansat. Hvis chefen eksempelvis har en drøm om at få nye terrasseklinker, og man ikke omsætter nok, kan det være, at han skal have en grimmere terrasse, og det bliver man konfronteret med ret åbent, fortæller han. 

Grådighedskulturen generede ham, han manglede mening i sit arbejdsliv. Derfor begyndte han langsomt at arbejde med mere personlige sager frem for de store virksomhedssager. 

- Da jeg fik nogle af de små sager, som ellers ikke passer ind i et stort advokatfirma, så jeg lyset. Der blev jeg meget mere engageret, for det betød vildt meget, om man vandt eller tabte. Der var gråd, glæde og alle mulige følelser i spil, og man havde hele sagen, man var ikke bare et lille tandhjul på en stor sag, pointerer han og forsætter:

- Man var våbendrageren for klienten, der gik i krig i retten. På den måde endte jeg i en virksomhed, der kun havde den slags sager for forskellige fagforeningerne, fortæller han.

Interesserer sig for det umulige

Her arbejdede han, indtil han i 2012 besluttede at blive selvstændig. Sagerne væltede ind fra dag ét, der er nemlig ikke særlig stor konkurrence på området. De sager Mads Pramming og hans partner tager, er sager andre advokater "ikke vil røre med en ildtang," forklarer han.

Det er særligt sager, der omhandler psykiske arbejdsskader og førtidspension. To områder, der er notorisk svære at få anerkendt hos de respektive myndigheder.

- Fysiske arbejdsskader er eksempelvis ret nemme at få anerkendt. Jeg ville ønske, at jeg syntes, at det var godt, når det er lige til, for mit arbejdsliv ville være meget nemmere. Men jeg kommer ufrivilligt til at interessere mig for det umulige, for det kan ikke være rigtigt, at det er umuligt, siger han.

På trods af, at han vælger sager, som er særligt svære, har han opnået store resultater. Sammen med partneren Malou Ehmer vandt de en afgørende sag om sygedagpenge, som skrev forvaltningsretlig historie. Dommen i Højesteret betyder, at kommuner ikke længere kan fratage ydelser fra en borger med tilbagevirkende kraft.

Det er en såkaldt principiel dom, som har haft betydning for hele området, og Mads Pramming fortæller, at juraprofessorer fra landets universiteter kalder det den vigtigste dom i 100 år inden for forvaltningsret.

Trylle, trylle, trylle

Men vi er langt fra målet, når det handler om sager om psykiske arbejdsskader og førtidspension, mener Mads Pramming. 96 procent af alle sager, der handler om psykiske arbejdsskader bliver afvist af Arbejdsskadestyrelsen, og det er så godt som umuligt at vinde en sag om førtidspension, forklarer Mads Pramming.

- Selv hvis kommunen siger til en borger, at han er for grim til førtidspension, kan jeg ikke gå i retten med det, for domstolene vil give kommunen medhold af ren og skær princip. Trylle, trylle, trylle, nu er du rask, karikerer han.

Det faktum, at domstolene ikke blander sig i myndighedernes afgørelser, er, ifølge Mads Pramming, den største udfordring for det danske retssystem.

Han forklarer, at det er en praksis, som går tilbage til enevældens tid, hvor domstolene bestemt ikke skulle blande sig i, hvad kongen gjorde og sagde. Den praksis har varet ved og betyder, at domstolene ikke udfordrer afgørelser fra de danske myndigheder.

- Det er en tradition fra enevældens tid, som der ikke er nogen nulevende personer, der har været med til at bestemme. Det er et levn fra dengang, man gik med paryk i retten, forklarer han og fortsætter:

- Hvis en person eller virksomhed ikke overholder loven, kan du gå i retten med det. Men hvis myndighederne ikke overholder loven, så er der ikke noget at gøre, for det ligger uden for domstolenes kontrol, fortæller han.

En lille sejr

Derfor er han også uforstående overfor, hvorfor praksissen holder ved. Der er dog også kommet politiske forslag fra blandt andre Venstre om at indføre forvaltningsdomstole, som skal få specifikt til opgave at blande sig i sager, der omhandler myndighederne, mens Enhedslisten har foreslået mindre skøn og mere præcis lovgivning.

- Det er det samme problem, de gerne vil løse på forskellige måder. Men det sjove er, at når jeg fortæller om det her, er der næsten ikke nogen, der tror på det, fordi det lyder så bizart. Men det er en åben hemmelighed alle jurister kender til, forklarer han. 

Derfor er han også særligt stolt af at have været med til at oplyse om det både til Folketingets politikere og til den almindelige dansker gennem medierne.

- Den måde jeg selv føler, at jeg har sejret i alt det her, er, at jeg har oplyst Folketinget om det. Det kan godt være, at der først sker noget om mange år, men nu er det ude i det åbne. Nu er der i hvert fald nogle politikere, som er klar over det og har foreslået forskellige løsninger, og jeg har fortalt det til medierne, og der er blevet skrevet nogle artikler om det, afslutter han.

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

politiet foretager en anholdelse
Corona

300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København