Administration 

Kan du genkende dig selv? Det siger dine møbler om din personlighed

Hvad siger din boligstil om din personlighed? Se her, om du er enig med trendforskeren. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Har du valgt at indrette dig med urban living, etno eller retrostil? Eksperter afslører, hvad din stil i dit hjem siger om din personlighed

Seks af tidens mest markante boligstilarter er ny nordisk, art deco, etno, vintage, urban living og retro. Ved du, hvilken du hælder mest til?

Få trendforsker Mads Arlien-Søborgs bud på, hvor stilarterne kommer fra samt indretningsarkitekt Mille Fly fra Fly+Helsteds tips til at indrette med dem.

Derudover vil Louise Byg Kongsholm fra trendspotterne Pej afsløre, hvilke typer der indretter sig med de enkelte stilarter, så du kan tjekke, om du kan genkende dig selv i en eller flere af dem.

Ny Nordisk
Hvor kommer stilen fra?
Ny Nordisk opstod et helt andet sted end i møbeldesign, nemlig da 12 nordiske kokke – heriblandt Claus Meyer og Rene Redzepi – i 2014 formulerede manifestet: Det Ny Nordiske Køkken. Siden fulgte flere kokke og restauranter efter. På designområdet var Muuto blandt de første til at definere stilen og bruge det i præsentationen af deres møbler. Ny nordisk er en slags genfortolkning af den klassiske nordiske stil, men dog helt sin egen. Mere lys og let. Begrebet bruges også inden for film/tv og har givet skandinavisk stil og smag et kæmpe løft.

Hedder din boligstil ”mest fra IKEA”? Se, om du også har gjort et af de 8 dummeste IKEA-køb nogensinde

Sådan indretter du dig
Ny nordisk dækker over lyse, lette møbler og mange naturmaterialer: eg, birk, ask, læder og uld. Der er mere lethed over møblerne og indretningen end i klassikernes tid. Farverne er som taget fra en forårsdag i skoven. Der er kunst og grafik på væggene og nøje udvalgt keramik på bordene. Det er på mange måder en hyldest til klassikerne, som den unge generation af designere bevidst og ubevidst er påvirket af. Men der er også plads til de gamle, for der kan sagtens stå Wegner-stole omkring det nye spisebord, eller et Kjærholm-bord foran sofaen.

Hvem bor sådan?
Stilarten har specielt fundet indpas hos nyetablerede par og familier, hvor den rene og luftige indretning giver plads til et travlt og aktivt liv.

Urban Living
Hvor kommer stilen fra?
Newyorker-stilen, der også kaldes urban living, har sit udspring i 60’erne, da den unge generation af kunstnere i New York, bl.a. Andy Warhol, begyndte at arbejde med kunst i store formater og havde brug for meget plads. Derfor flyttede de ind på lofter i nedlagte fabriksbygninger og skabte på den måde en helt ny form for home-work-studio. Siden etablerede avantgarde-gallerierne sig i stueetagen, og derefter begyndte de pengestærke kunstinteresserede og Wall Street-folk også at komme til. Det blev in at bo stort og råt, en stil der bliver eksponeret i mange tv-serier og film.

Sådan indretter du dig
Det er nok den mest maskuline af de forskellige stilarter. Den kan rimelig nemt overføres til en lejlighed eller et hus ved at skrabe tapetet af og lade murstensvæggene stå rå eller fritlægge bjælkerne i loftet, hvis der er højt nok. Stilen er beslægtet med vintage, men urban living er som at spise rawfood: Jo mere råt des bedre. Det er stålreoler, gamle arbejdslamper, spisebord af rå træplanker eller beton. Stilen kan holdes i sort/hvid, og måske desuden én eller to farver, som er meget markante.

Hvem bor sådan?
Som udgangspunkt et maskulint univers, som også tiltaler mange yngre kvinder. Ses herhjemme mest i København og de større provinsbyer.

Tjek 10 møbelklassikere i verdensklasse: Og se de svimlende summer man skal betale for dem

Art Deco
Hvor kommer stilen fra?

Art deco-stilen har sit udspring i 20’erne og slutter, da 2. verdenskrig begynder. Frankrig nævnes ofte som ophavsland for stilen, fordi den ligger i forlængelse af art nouveau. Men modsat art nouveau har art deco flere modernistiske træk, fordi stilen er samtidig med kubismen, futurismen og Bauhaus, dog uden det politiske indhold. Art deco er eksponent for ædle metaller, kobber, messing og glas sammen med bløde tekstiler og farver – både mørke og lyse. Alt det, der er moderne igen.

Sådan indretter du dig
Art deco er lige så stille blevet en væsentlig stil i boligindretningen. Måske som en modsætning til de lyse træsorter. Stilen opstod i soveværelset med en indretning som et hotelværelse i mørke farver, tunge tekstiler og stor dobbeltseng med quiltet hovedgærde. I stuen må art deco-stilen godt dyrkes lidt mere luksuriøst, men pas på det ikke bliver dekadent. Jo mere enkel indretning des bedre. Veloursofa og tunge tekstiler er et must i indretningen. Spejle på væggene, mørke vægfarver og/eller spændende tapeter med metaltråde eller påfugle. Andre vigtige elementer er lamper, vaser, fade i glas, messing og kobber og små borde i marmor og stål. En nem måde at skabe art deco på er ved at samle små tableauer af vaser og krukker på et lille konsolbord.

Hvem bor sådan?
Art deco dyrkes mest i storbyer og af folk indenfor modebranchen, men på tværs af aldersgrupper. Det er ofte et feminint univers, der kræver lidt forståelse af en mandlig medbeboer.

Etno
Hvor kommer stilen fra?

Man behøver ikke at være globetrotter for at bo etno. Påvirkningen kommer fra forskellige fremmede kulturer og deres kunsthåndværk. Specielt Afrika, Sydamerika og Asien har været inspirationskilder. I sin tid var Arne Jacobsen meget inspireret af Asien, Finn Juhl af Afrika, ligesom Bjørn Wiinblad og ægteparret Eames havde en stor passion for etnisk kunst. Den fascinerer også den unge generation af designere. Specielt har den hollandske trendforsker Lidewij Edelkoort haft meget fokus på etnisk kunst.

Sådan indretter du dig
Afrikanske og indiske farver, mønstre og materialer giver nyt liv til den skandinaviske enkelhed. I den etniske stil er der plads til masser af farvematch og mønstermix: kelimtæpper i okker, indiske sariquilttæpper, afrikanske maskehoveder, japansk stentøj og farverige teglas fra Marokko. Sofaen kan være en stor flyder med masser af puder. Kurvemøbler og træ passer godt ind i stilen. Tekstiler i grov vævning er også en vigtig del, ligesom messing og kobber og andre varme metaller. Det er vigtigt at mixe tingene med måde. Ellers risikerer du, at det kommer til at virke rodet.

Hvem bor sådan?
Det er mennesker, der rejser meget og har en opsøgende og nysgerrig tilgang til verden, lokale kulturer, mad mm. Det er ofte storbymennesker af begge køn i alderen 20-50 år.

Retro
Hvor kommer stilen fra?

Retro og vintage kan være svært at holde adskilt, men det kan gøres meget enkelt ved at sige, at mens vintage er franskinspireret, er retro primært skandinavisk og knytter sig i høj grad til de danske møbelklassikere fra 50’erne og frem til 70’erne. Dertil kommer hele interiørdelen, nemlig alt fra skåle af teak, plast eller keramik. Også Eames-parret er en stor eksponent for retro-stilen, der kan dyrkes meget klassisk eller med fuld power med farverige møbler.

Sådan indretter du dig
Efter en meget farverig start i 00’erne er retro-stilen blevet mere afdæmpet. Fx er der mange, som dyrker stilen i sort/hvide eller brune farver. Der er dog stadig en gruppe hardcore retro-entusiaster, der dyrker stilen fuldt ud med stormønstrede tapeter, ryatæpper på både gulv og væg og ægte Verner Panton-møbler og lamper. Men mindre kan også gøre det, og den mere stilfærdige retro blander danske og udenlandske møbelklassikere med loppefund, krenitskåle og farverigt porcelæn fra 70’erne.

Hvem bor sådan?
Et udpræget storbyfænomen, som går godt i spænd med andre trends, der florerer i moden og tager sit afsæt i tidligere årtier.

Inspiration til en ny stue: Se de 25 flotte stuer i galleriet her

Vintage
Hvor kommer stilen fra?

I Danmark forbinder vi ofte vintage-stilen med Frankrig, af gode grunde. Den har udviklet sig i to retninger: Den lidt rå stil med gamle industrielle møbler og lamper, som bl.a. de franske møbelarkitekter Jean Prouvé og Charlotte Perriand er eksponenter for. Den anden rummer de antikke franske landmøbler, som man hvidmalede i 90’erne i shabby chic-perioden. De har nu fået nyt liv med sort maling.

Sådan indretter du dig
Nutidens vintage-stil blander gamle franske møbler med gamle møbelklassikere, ligesom der gerne må stå et par nye designerstole omkring spisebordet. Det sidste kan være et solidt Provence-bord eller et bord lavet af genbrugsbrædder, som fx Piet Hein Eeks højlakerede spisebord. Vitrineskabene kan både være i sort stål eller malet træ, gerne med en vis patina. Stilen indbyder til genbrug og gode fund af gamle møbelklassikere. Kan op- og nedgraderes alt afhængig af nips, blomster og lamper. Vintage-stilen kan nemt gøres maskulin, hvis man lægger vægt på læder, massivt træ og mørke farver.

Hvem bor sådan?
Yngre mennesker, som i starten vælger stilen på grund af begrænsende midler til nyindkøb. Nogle møbler arves eller købes billigt på auktion og kombineres så med nyere designmøbler. Tiltaler begge køn.

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring

Politibil med udrykning
Krimi

Tre mænd røvede 12-årig dreng

collage af Elizabeth, Salman og Margrethe
Nyheder

Så meget tjener verdens statsoverhoveder

Coronatest i Kina
Corona

Klager over anale coronatest i Kina

Kristian Thulesen Dahl interviewes på Christiansborg
Nyheder

Thulesen Dahl vil drøfte mere skoleåbning med statsministeren

Hund i sneen
Nyheder

Når hjemmearbejdet slutter:

Undgå at hunden får et chok

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj