Jurister: Sexdømte læger kan stoppes
Sexdømte læger kan i dag stoppes med loven i hånden, selvom Sundhedsstyrelsen er tilbageholdende.

En dansk læge, der er frakendt sin autorisation i Norge, efter han er dømt for at sexkrænke tre til fem kvindelige patienter, kan fratages sin autorisation her i landet. Også uden det kræver en lovændring.

Det siger ph.d., lektor Kent Kristensen, Juridisk Institut, Syddansk Universitet.

- Det kan lade sig gøre at forhindre en læge i at praktisere i Danmark. Straffelovens bestemmelser i paragraf 11 giver mulighed for at inddrage borgerlige rettigheder som retten til at praktisere som læge, siger Kent Kristensen.

Betingelserne er, at den pågældende er straffet i udlandet for en handling, der efter dansk lov kan medføre frakendelse af rettigheder, hvis sagen var ført ved danske domstole.

- Frakendelsen skal ske ved en domstol, og det er ikke noget Sundhedsstyrelsen kan gøre af egen drift, siger han.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan læger, der er frataget deres autorisation, arbejde lovligt i Danmark, selv om de har domme for sexmisbrug af patienter i vores naboland.

Lægerne kan nemlig ikke straffes i to lande, lyder forklaringen fra Sundhedsstyrelsen.

Men den udlægning er ikke korrekt, siger Kent Kristensen.

- Landsretten har tidligere fastslået, at seksuelle krænkelser medfører tab af autorisation. I sagen med den danske læge i Norge spadserer han lige ind i reglerne, siger han.

Han sammenligner sagen med en bilist, der er frakendt kørekortet i Sverige.

- Sådan en bilist kan ikke køre i bil i Danmark, når kørekortet er frakendt i Sverige, siger han.

Strafferetsekspert, professor, lic.jur. Vagn Greve, Københavns Universitet, bakker Kent Kristensen op. Han er enig i, at en læge, der er frakendt sin autorisation i Norge, også kan frakendes den i Danmark.

- Det er korrekt, at man ikke kan straffes i to lande. Men her er der ikke tale om straf, det er fratagelse af borgerlige rettigheder, og det defineres ikke som straf i denne her sammenhæng, siger Vagn Greve.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

- Vi følger gældende regler, oplyser styrelsen.

/ritzau/