Jordemoderen Sofie: "Den morgen løb tårerne ned ad mine kinder"
Bedre lønninger og arbejdsvilkår er essentielt, siger Sofie Hedemann. Foto: Little nordic Photography
28-årige Sofie Hedemann mener, det er vigtigt, at regeringen gør det attraktivt at være jordemoder på en fødegang - for familiernes skyld.

"Den nat spiste jeg kun én tør bolle, da jeg havde været på job i 10 timer. Den nat holdt jeg 0 minutters pause. Den nat havde jeg 1 times overarbejde. Den nat kunne jeg ikke huske forældrenes navne midt i pressefasen. Den nat handlede jeg i blinde. Den nat gjorde jeg virkelig mit bedste. Den nat var det bedste simpelthen ikke godt nok!! Endda i et land som er et af de sikreste lande at føde i. Den morgen løb tårerne ad mine kinder i omklædningen af udmattelse og følelsen af utilstrækkelighed ..."

Sådan skriver den 28-årige jordemoder Sofie Hedemann i et opslag på Facebook.

Opslaget er siden delt over 8.000 gange. I kommentarfeltet får Sofie Hedemann, som er jordemoder på Aarhus Universitetshospital, opbakning og er ikke den eneste, der er bekymret for de vilkår, hun arbejder under.

Til BT forklarer Sofie Hedemann, at hun føler sig urimeligt behandlet, og at hun hele tiden må løbe hurtigere og hurtigere og "slukke brande', i stedet for at give tryghed og omsorg til de vordende familier:

- Hvis jeg ikke har ordentlige arbejdsvilkår, og en løn der svarer til den værdi, jeg har for samfundet, så kan jeg ikke yde en tryg og sikker fødsel for dem, som jeg skal være jordemoder for, siger hun til avisen.

I opslaget skriver hun om en vagt, hvor hun skal være til stede på to stuer på én gang og har så travlt, at hun ikke kan huske en fødende kvindes navn og må bede den vordende far om at assistere.

- Efter den slags vagter er jeg ked af det. Efter den omtalte vagt følte jeg mig utryg i situationen, da jeg ikke vidste nok om kvinden. Derfor følte jeg mig utilstrækkelig over for familien, og jeg synes, at det er uværdigt for dem, at jeg ikke engang vidste, hvad de hed, når jeg får lov at være en del af deres store livsbegivenhed, siger Sofie Hedemann til BT.

Hun tilføjer, at hun mener, det er vigtigt, at regeringen igen gør det attraktivt at være jordemoder på en fødegang, så der er hænder til at tage sig godt af de vordende familier:

- Derfor er både bedre lønninger og arbejdsvilkår essentielt i forhandlingerne.