Joachim B. med vidtrækkende forslag: Nedlæg det nu!
- Det vil være en styrkelse af fagligheden i Skat, at det ikke har en selvstændig minister - og der har været rigtig mange af dem - som kommer med en dagsorden, og så skifter fokus hele tiden. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Modellen med at lade skatteområdet høre under Finansministeriet var en realitet i Danmark indtil 1975, hvor daværende statsminister Anker Jørgensen (S) tog beslutningen om at udskille skat fra Finansministeriet og oprette et selvstændigt ministerium.

Massive udskiftninger på skatteministerposten i de seneste år har været direkte medvirkende til flere af de skatteskandaler, som et flertal i Folketinget nu vil have en kommission til at undersøge.

Det er den klare vurdering i Liberal Alliance, som har et bud på en løsning:

Luk Skatteministeriet, afskaf posten som skatteminister, og læg hele området ind under Finansministeriet, fortæller DR.

- Man bør nedlægge Skatteministeriet. I de fleste andre lande, vi sammenligner os med, har man slet ikke noget skatteministerium. Der er Skat en styrelse, som hører ind under finansministerierne, siger Liberal Alliances finans- og skatteordfører, Joachim B. Olsen.

Liberal Alliance luftede for to år siden på et sommergruppemøde ideen om at nedlægge Skatteministeriet, men de voksende skandaler omkring skatteinddrivelse og svindlen med udbytteskat gør en lukning af Skatteministeriet endnu mere påtrængende, lyder det nu.

Modellen med at lade skatteområdet høre under Finansministeriet var en realitet i Danmark indtil 1975, hvor daværende statsminister Anker Jørgensen (S) tog beslutningen om at udskille skat fra Finansministeriet og oprette et selvstændigt ministerium.

Det bør vi vende tilbage til "hurtigst muligt", mener Liberal Alliance, som ser en række fordele ved at nedlægge Skatteministeriet.

- Det vil være en styrkelse af fagligheden i Skat, at det ikke har en selvstændig minister - og der har været rigtig mange af dem - som kommer med en dagsorden, og så skifter fokus hele tiden.

- Der er ikke den kontinuitet i ministeriet, som der er behov for. Specielt når man skal implementere store it-systemer. Det er simpelthen et spørgsmål om, at fagligheden bliver underprioriteret, når det er et selvstændigt ministerium, siger Joachim B. Olsen.

For ikke at overbebyrde den til enhver tid siddende finansminister med for meget skattelovgivning foreslår Liberal Alliance desuden, at Folketinget kun én gang om året vedtager nye love på skatteområdet. Lidt ligesom når man sidst på året vedtager en finanslov.