Tæt på verden Iran vrider armen om på Assad: Stop terror
Mahmoud Ahmadinejad, der ses som Assads vigtigste støtte, opfordrer nu til forhandlinger for at stoppe blodbadet i Syrien.
AP Photo/Vahid Salemi
Assads ven Iran opfordrer nu til forhandlinger. Mahmoud Ahmadinejads image som de fattiges forkæmper lider under Syriens statsterror.

Alle forsøg på at stoppe Bashar al-Assads systematiske mord på sin egen befolkning er slået fejl.

Trods løfter fra præsidenten og trusler om sanktioner fra omverdenen virker intet. Rusland blokerer i FN for kraftige sanktioner, for oppositionen er heller ikke engle, udtaler præsident Dmitry Medvedev.

Nu kommer Assads nærmeste allierede Assads modstandere til hjælp. Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad har sagt, at nu er det vist nok med statsterror hos vennen Syrien.

Lang tids konflikt

Folkemængder har trods alle mulige former for brutal undertrykkelse kastet sig frygtløse ud i Syriens gader for at fjerne den forhadte diktator. Over 2.200 er skudt i gaderne af snigskytter og sikkerhedspoliti.

Ingen ved rigtig hvor mange er arresteret, tortureret eller forsvundet.

Onsdag døde 14 i protestbyen Homs i noget der ligner henrettelser, skriver Washington Post. I det sidste døgn er der dræbt 7. Det skete i et sammenstød mellem loyalister og afhoppede soldater, skriver Bloomberg.

For første gang har oppositionen i Syrien nu anmodet udlandet om at sende humanitære observatører, skriver al-Jazeera.

Det moralske pres imod et styre, der dræber sine egne vilkårligt i gaderne er blevet for meget for vennen Iran, der har Syrien som sin vigtigste allierede i Mellemøsten. Hidtil er Iran set som både moralsk, praktisk og økonomisk støtte i nedkæmpelsen af folkeopstanden.

Det shiitiske Iran melder sig i et kor af Assad-kritikere som sunnimuslimske Saudi Arabien og det tidligere Syrien-venlige Tyrkiet. De nyligt forandre arabiske lande, Egypten og Tunesien, ser på udviklingen i Syrien med afsky.

Første antydning

Mahmoud Ahmadinejad brugte diplomatisk sprog til at signalerer, at Iran har fået nok. ”Lande i regionen kan hjælpe det syriske folk og regeringen til at gennemføre nødvendige reformer og en løsning på deres problemer,” mener han i henhold til sin personlige hjemmeside onsdag.

På godt dansk betyder det, at ”nu må terrorren stoppe”, og med det mener han, at Assad er i færd med at tabe, hvis ikke han skifter strategi. Stumperne, og dermed Irans indflydelse, skal reddes.

Indsigten kommer fra en politiker, der selv har brugt meget voldsomme metoder til at holde uro i befolkningen stand.

Heltestatus forsvundet

Syriens Assad har med sin store støtte til Israels radikale modstander Hezbolla været set som lidt af en arabisk helt. Assad har også sagt stormagten USA ret imod. Nu er overfladen krakeleret og virkeligheden åbenbares.

Hezbolla-folk er set strømme ind i Syrien fra Libanon som støtte til Assads sikkerhedspoliti. Den amerikanske avis New York Times skriver, at Iran har ydet både økonomisk støtte og hjælp til at censurere internet.

Iran har i Syrien intet alternativ til Assads styre, hvorfor Ahmadinejad tilsyneladende forsøger at lægge distance til præsident Assads politik og tale for reformer. Landet er centralt i Irans magtspil i Mellemøsten, hvor de gerne vil ses som de fattiges og svages forkæmper.

Analytikere, citeret i New York Times, mener dog, at Ahmadinejad spiller for galleriet og fortsætter sin praktiske støtte til undertrykkelsen af folkeopstanden. Assads spil ligner alt for meget Ahmadinejads egne handlinger efter valget i 2009, hedder det.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.