Administration 

Interview: Strøms lange vej mod strømmen

For fem år siden var Søren Strøm et finurligt raptalent. Men så vidnede han imod kollegaen Niarn og røg i infight med store dele af hiphopmiljøet.

• Anmeldelse: Knivskarp gadepoet

Et splitsekund. Mere kræver det ikke at omstøbe et menneske, en karriere, en identitet. Fra lys til mørke, kækhed til ægthed. I Søren Strøms tilfælde ændrede alt sig med en knytnæve, der lynede i natten.

Han var ankommet til København som en rimglad og gemytlig rapper fra en flække på vestkysten. Et lyrisk stortalent, der 16 år ung vandt DM i Rap og i 2002 scorede et spradebasset radiohit som tredjedelen af Jyder Mæ Attituder.

Siden er der løbet meget vand under Storebæltsbroen, og i dag er Søren Strøm endelig tilbage med et soloalbum, der skildrer hans lange vej mod strømmen. Forvandlet til en indædt, hårdkogt og moralsk prædikende rapper i oprør mod størstedelen af den stodderdominerede hiphopscene, der længe har siddet på flæsket herhjemme.

Sladderhanken

Godt nok nævner han ikke nogen navne på ’Autentisk’, men man skal ikke kende meget til dansk hiphop for at fange de ubønhørlige hilsner til Aalborg-rapperen Niarn. Det var hans knytnæve, der lynede i natten og slog Søren Strøm ind på en bister bane.

»Jeg vil ikke bruge den gamle strid til at skaffe mig opmærksomhed. Men alt det har haft så stor betydning for, hvem jeg er, og hvad jeg laver, at det ville være unaturligt helt at undgå emnet,« indleder Søren Strøm sin fortælling om dengang i 2002, da de to rapperrivaler lagde grunden til en endnu ulmende og uforsonlig strid.

Det var en aften i oktober, og en flok hiphoppere havde været til koncert på Nørrebro-spillestedet Rust. Det kasketklædte selskab endte på værtshus, og ifølge Søren Strøm konkurrerede han og Niarn om den samme pige.

Det blev Søren Strøm, der havde held i sprøjten. I nattens hede hævnede Niarn sig ved at overfalde sin banemand. Midt i København plantede nordjyden et slag i ansigtet på vestjyden, men han ramte også sagens kerne, pigen, som de nu bogstaveligt talt sloges om.

Hun brækkede sin næse og anmeldte Niarn til politiet, hvorefter Søren Strøm traf en beslutning med konsekvenser. Ikke mindst i et miljø, hvor mange mener, at politiet skal holdes udenfor. Han valgte at vidne.

Vennerne udskiftes

Så var sagen klar og afgjort. Niarn fik en betinget dom for overfald på sin rival – til gengæld stod Søren Strøm for skud i hiphopmiljøet.

Hvis man skal tro ham, blev han i de kommende år spyttet på og truet i byen. Han fik også udstukket et forbud mod at spille koncerter i Jylland og modtog alt andet end venlige sms’er fra Niarn-sympatisører. På nummeret ’Stikkersvin’ fra 2004 rappede Niarn ligefrem om at sætte ild til rivalen. Dansk raphistories mest makabre tilsvining til dato.

Men tryk avlede modtryk, og Søren Strøms indignation imploderede i et opgør med alt og alle. Han begyndte også at hænge ud med nogle indfødte Nørrebro-drenge. Folk, der ikke ville finde sig i, at en ’flok jyder’ kom og lavede gaderegler i deres bydel.

»De opsøgte mig og sagde, at jeg kun blev kuet, fordi jeg ikke havde nogen rygdækning. Det var en rar fornemmelse pludselig at have det.«

Opbakningen faldt på mange måder et tørt sted, for Søren Strøm havde haft travlt med at lægge distance til sin gamle omgangskreds. Den fik ren besked – enten var man med ham, ellers var man imod. Og hvis man var med ham, skulle man også være parat til at kæmpe ved hans side.

»Det blev meget sort/hvidt for mig. Jeg begyndte at sortere venner fra, selvom de ikke havde noget med konflikten at gøre,« husker den i dag 25-årige rapper og lærerstuderende.

Dømt færdig

Også Søren Strøms kunstneriske udtryk skiftede ham. Væk var de rimteknisk avancerede smører om sjov og ballade. Ind fra venstre buldrede gravalvorlige tekster om at stå ved sine ord, om at karma kommer tilbage, om at sælge ud af integriteten for at sælge mange plader, om ære og skam, om nosseløse grå får uden modet til at vælge side. De akkompagnerende beats og produktioner leverede folk fra Søren Strøms nye venneklike.

Der er langt fra stenbroen til Ulfborg i Vestjylland. Her voksede Søren Strøm op med to storesøstre i Schlüters 1980’ere, og han lærte da også at være sin egen lykkes smed. Forældrene tilskyndede efternøleren til at slå græs, gå med reklamer og vaske op på det lokale plejehjem. Dernæst doblede faderen sønnens opsparede skillinger, så han følte, at snusfornuften betalte sig.

Der blev dog også tid til at dyrke basketball, og det viste sig skæbnesvangert for Søren Strøm. Når der blev dunket, reboundet og skudt, var det til rytmerne af amerikansk hiphop. Det tiltalte den 12-årige vestjyde, som begyndte at nærlytte lyrikken. Han fangede lynsnart, hvad det gik ud på, og i en rekordlav alder snuppede han danmarksmesterskabet i rap foran en række etablerede og ældre navne.

På nummeret ’Stadig Stædig’ rapper Strøm om sin lange vej i dansk rap. Med god grund. Der skulle gå ni år fra DM-titlen, til Søren Strøms solodebut endelig ramte gaden for en uge siden. Godt nok nåede han at lave en plade som frontfigur i Jyder Mæ Attituder i 2002, ligesom han snuppede titlen ved freestylekonkurrencen MC’s Fight Night i 2003, men derfra frøs han.

Med den mere grovkornede identitet fulgte også et andet lyrisk og sonisk udtryk. Søren Strøm prøvede at lægge sin pæne stemme ned i et unaturligt dybt stemmeleje uden det store held, og hans nye kumpaner sloges med at producere musik på et tilpas højt niveau.

I hiphopmiljøet blev han ofte afskrevet. Folk troede simpelthen ikke, at Strøm kunne genoplades oven på den modgang, han havde mødt. Men ved siden af jobbet som pædagog i en børnehave blev der knoklet igennem. Adskillige pladeselskaber tvivlede også på rapperen, der tilmed havde oddsene mod sig. De folk, der pegede langefingre ad ham, var således på kontrakt de mest attraktive steder.

Ingen umulige krav

»Men jeg har nu aldrig forestillet mig, at jeg skulle være offer for en konspiration i pladebranchen. Måske var vi bare ikke gode nok dengang,« spekulerer Søren Strøm.

I stedet har hans slæng fra Nørrebro lavet eget selskab, så ’Autentisk’ kunne komme i trykken. Og i det hele taget begynder den hærdede vestjyde at kunne se fremad. Konflikten med Niarn og hans allierede blusser ikke for fuld kraft længere, og Søren Strøm er selv blevet klogere på, hvad man kan tillade sig at forlange af selv sine nærmeste:

»Den dag i dag er jeg venner med alle de gamle drenge, og det sætter jeg supermeget pris på, fordi vi har en historie sammen. Men jeg tror godt, de kan forstå, hvorfor jeg var så påvirket og satte umulige krav.«

Et splitsekund blev til fem år. Nu handler det igen om musikken. Den lange vej mod strømmen kunne ligefrem tænkes at være slut for Søren Strøm.

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Sport

Italien: Tættere på at legalisere hash

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand  

Afkrydsede tal på lotto-kupon
Nyheder

Vandt 6,5 millioner

i Lotto: ”Nu er der råd

til nye badebukser”

Lars Løkke Rasmussen taler
Nyheder

Løkkes parti er klar

til næste folketingsvalg

donald trump taler
Nyheder

Frygtede Trump ville trykke på knappen