GUIDE Hvor meget må unge arbejde?
Hvis lommepengene ikke helt slår til, kan det være tillokkende for unge at få sig et fritidsjob. Derfor giver Avisen.dk dig en guide om, hvordan dit arbejde må se ud, hvis du ikke er fyldt 18 år endnu.

Når man er fyldt 13 år, må man i Danmark begynde at arbejde ved siden af skolegangen. Men der er strenge regler for, hvor meget man må arbejde.

  • Hvis man er under 15 år, må man kun arbejde to timer om dagen på skoledage og syv timer om dagen i weekenden.

  • Det samme gør sig gældende, hvis man er mellem 15 og 18 år gammel, dog må man arbejde en enkelt time mere om dagen i weekenden.
     
  • Sidst, men ikke mindst, må unge kun arbejde maksimum 12 timer om ugen i skoleuger og 35 timer om ugen, når der er ferie.

  • Unge må aldrig arbejde før klokken 06 om morgenen eller efter klokken 20 om aftenen.

Alle oplysninger i artiklen er senest opdateret februar 2018.

Hvor meget må unge løfte, når de arbejder?

De strikse regler for arbejdstider er indført for at sikre, at unges arbejde ikke går ud over skolegangen. Derudover er der indført en række regler, der skal skåne de unges kroppe. 

For eksempel må unge ikke udføre tunge løft, når de arbejder. Som udgangspunkt må man kun udføre såkaldt "let arbejde", hvilket betyder, at den unge ikke må løfte noget over 12 kilo. Det svarer til en ølkasse med tomme flasker. 

I helt særlige tilfælde må man dog godt løfte op til 25 kilo. Det svarer til en fyldt ølkasse. Selvom en flaskedreng er et klassisk eksempel, når vi taler ungdomsarbejde, kan man altså ikke være en særlig effektiv en af slagsen, hvis reglerne skal overholdes.

Hvad tjener man som ungarbejder?

Der er ingen mindsteløn i Danmark og ungarbejderens løn følger som oftest  overenskomsten på området. Derfor kan det være en god idé allerede som helt ung, at melde sig ind i en fagforening. 

For at få et overblik over, hvad man tjener som ungarbejder, må man altså se på overenskomsten på området. Det kan du læse mere om i Avisen.dk's guide her.  

Hvad skal man betale i skat som ungarbejder?

Man tjener som oftest ikke nok til at skulle betale skat som ungarbejder. Det vil sige, at man som oftest kan nøjes med et frikort. Du kan læse mere om, hvordan du får et frikort i Avisen.dk's guide her.

Man skal dog stadig huske, at otte procent af ens løn skal betales i arbejdsmarkedsbidrag. Det gælder også selvom, man ikke skal betale skat.

Kilder: Borger.dk, jobpatruljen

via Listen To News