Her kan Thorning dumme sig som EU-boss
Helle Thorning-Schmidt kommer på hårdt arbejde det kommende halve år som formand for EU. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP / POLFOTO
Svære opgaver venter statsministerens formandskab. Læs her, hvor det kan gå galt ifølge Venstre og hendes egne socialdemokrater.

Helle Thorning-Schmidt kommer på sit livs politiske opgave, når hun i morgen overtager formandskabet i EU.

Og det kan meget let ende med en fiasko.

Statsministeren er som leder i et ikke-euroland reelt uden den store indflydelse på de dramatiske forhandlinger om europagten.

Samtidig har hun sammen med resten af de danske ministre og embedsfolk ansvaret for at drive de svære forhandlinger om EU's budget fra 2014 fremad.

Venstres mangeårige EU-parlamentariker Anne E. Jensen er medlem af det magtfulde budgetudvalg. Og hun forudser især en truende faldgrube for Helle Thorning og co.

"Hvis man ikke lægger tingene fornuftigt op, så kan det godt gå galt med de flerårige budgetter. Landene vil ikke melde for meget ud for tidligt, fordi de ved, at meget afgøres mellem statslederne i de sene nattetimer."

"Fra dansk side har man ønsket at få lokket folk frem på banen, så man kan komme i gang med at tale fornuft. Det håber jeg selvfølgelig lykkedes, men det er på ingen måde sikkert. Det er en svær og tung opgave," siger hun til Newspaq.

Hvert år jonglerer EU-budgettet med over 1.000 milliarder danske kroner. Især støtten til landbruget og de fattige østlande bliver besværlige forhandlingspunkter. Ingen iagttagere forventer, at danskerne lukker budgettet, der træder i kraft 1. januar 2014. Men det forventes, at Helle Thornings folk når så langt, at statslederne kan indgå en aftale til efteråret.

Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel, mener, at danskerne har forberedt sig optimalt til opgaven.

Derfor ser han mest farerne for formandskabet komme ude fra. Det gælder især, hvis Thorning får en hovedrolle som mægler i forhandlingerne om europagten.

"Jeg frygter, der vil være nogle kræfter i Europa, som trækker i en mere nationalistisk retning, som hellere vil gøre tingene individuelt, fordi der er en krise lige nu. Det er en fare for det europæiske samarbejde, at vi begynder at vende os væk og indad," siger han.

Tyskland og Frankrig ønsker, at de planlagte traktatændringer, som skal redde euroen er på plads allerede til foråret. Lykkedes det, vil der være tale om en historisk hurtig beslutsomhed i Europa.

faktaboks

Helle Thorning-Schmidts tjekliste under EU-formandskabet

DE TO STORE OPGAVER

- EU-budget

Under det danske formandskab går forhandlingerne om EU's budget fra 2014 til 20 ind i en afgørende fase.

- Traktatændringer/euro-pagt

Meningerne er delte om, hvilken rolle Danmark som ikke euro-land kommer til at spille under de afgørende forhandlinger om Euro-pagten. Men hvis traktatændringerne som planlagt bliver gennemført allerede til marts, så kan det blive med Helle Thorning-Schmidt i en afgørende hovedrolle.

ET PAR MINDRE OPGAVER

- Patentdomstol

som en af de mindre opgaver håber socialdemokraterne på, at Danmark kan lukke forhandlingerne om en europæisk patentdomstol.

- Energideling og energieffektivitet

Danmarks grønne profil vil lide et knæk, hvis ikke de to energidirektiver bliver gennemført.

via Listen To News