Henrik Dam: Ikke ét ord mere om dagpenge før valget
Helle Thorning-Schmidt løftede en flig af regeringens dagpengeplaner til 1. maj, men beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) afviser at konkretisere udmeldingen. (Foto: FOTO: Scanpix/Keld Navntoft)
Beskæftigelsesministeren afviser at konkretisere Socialdemokraternes 1. maj-løfte om et bedre og mere trygt dagpengesystem. For tyndt, lyder kritikken fra SF og Enhedslisten.

I nytårstalen meddelte Helle Thorning-Schmidt (S), at der er brug for et nyt og bedre dagpengesystem, hvor færre falder ud. 1. maj tog hun skridtet videre og annoncerede en nytænkning af genoptjeningsreglerne.

Men hvad regeringens konkrete holdninger til et nyt dagpengesystem er, bliver ikke afsløret på denne side af folketingsvalget. Det slog beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i dag fast på et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Statsministeren tilkendegav, at genoptjeningsreglerne ikke fungerer godt nok, og derfor skal nytænkes, og det er jeg meget enig i. Men tiden er ikke inde til at lægge sig fast på konkrete forslag, sagde han.

51.000 faldet for dagpengegrænsen

51.000 er faldet ud af dagpengesystemet, siden den tidligere borgerlige regering sammen med Radikale og Dansk Folkeparti besluttede at halvere dagpengeperioden til to år og fordoble genoptjeningskravet til ét år.

'Dagpengeproblemet' har udviklet sig til et mareridt for regeringen, som på trods af en en serie politiske initiativer ikke har løst problemet.

Regeringen har derfor nedsat en kommission, hvis anbefalinger til september skal danne afsæt for en ny reform af dagpengesystemet.

Henrik Dam Kristensen mener, at det vil være disrespekt for kommisionen, hvis regeringen lufter konkrete forventninger inden da.

- Fejlen ved den sidste ændring af dagpengesystemet var, at det ikke var ordentligt gennemarbejdet. Havde det været det, var der ikke så mange mennesker, der var røget igennem systemet. Derfor vil jeg ikke hoppe med på en leg om at have konkrete holdninger til antal af timer, længde af perioder og så videre, sagde han på samrådet.

SF og EL: Manglende vælgerrespekt

Men danskerne skal senest til stemmeurnerne den 15. september, og både Enhedslisten og SF kritiserer nu regeringens manglende vilje til at konkretisere deres dagpenge-udmeldinger. De mener, det er mangel på respekt over for vælgere og arbejdsløse.

- Det er simpelt hen for dårligt. Det er fem år siden, at den borgerlige dagpengereform blev vedtaget, så der har været masser af tid til at tænke sig om. Det er alt for fattigt, at Socialdemokraterne på nuværende tidspunkt ikke har nogen forslag til, hvad der skal ske, siger Eigil Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører i SF.

En kortere genoptjeningsperiode ville ifølge Beskæftigelsesministeriets egne tal kunne redde knap hver femte af de ledige, som har opbrugt dagpengeretten.

Men hverken statsministeren eller Henrik Dam Kristensen har på noget tidspunkt konkretiseret, om 'nytænkning' er ensbetydende med en lempelse.

- Dagpengesystemet er ikke trygt, og det skal det være i fremtiden, konkluderede Henrik Dam Kristensen på dagens samråd.

via Listen To News