Fyrede kommunalt ansatte gravide i retten
Foto: Colourbox
Landets kommuner og Ligebehandlingsnævnet er på kollisionskurs om retten til at fyre gravide og ansatte, der er gået på barsel.

Derfor slæbes tre fyrede ergoterapeuter fra Odense Kommune i retten. Kommunen nægter at betale over 800.000 kroner i erstatning til de tre terapeuter, der var ansat i Børneterapien i byen, skriver Fyens Stiftstidende.

Da Børneterapien i 2010 oplevede en nedgang i salget af ydelser til andre kommuner, skulle der spares 12 stillinger, og de tre ergoterapeuter blev valgt ud på baggrund af en række kriterier, som tillidsrepræsentanter og ledelse var enige om.

Alligevel har Ligebehandlingsnævnet besluttet, at Odense Kommune ikke har bevist, at den ikke fyrede de tre, fordi de var på barsel.

Striden får kommunen og Kommunernes Landsforening (KL), der har rådgivet Odense, til at kritisere Ligebehandlingsnævnet sagsbehandling.

- Ligebehandlingsnævnet lider af et retssikkerhedsmæssigt underskud, fordi man afgør sagerne udelukkende på et skriftligt grundlag. Nævnet taber over halvdelen af de sager i retten, hvor KL har rådgivet kommunerne til at indbringe nævnets afgørelse for de civile domstole, siger Karsten Thystrup, der er kontorchef i KL's kontor for Jura og EU.

Han mener, at Ligebehandlingsnævnet sætter kommunerne i en grotesk situation, hvis gravide eller ansatte på barsel ikke kan afskediges.

- På den pågældende arbejdsplads var 11 af de 52 kvinder på barsel eller gravide. Tre af de 12, der skulle fyres, var gravide eller på barsel. Det er galimatias at tro, at man i det pågældende tilfælde kunne undgå at ramme en gravid eller en ansat på barsel, siger Karsten Thystrup.

Ligebehandlingsnævnets formand, Tuk Bagger, afviser kritikken og anbefaler landets kommuner at være grundigere med afskedigelsesbegrundelser.

- Og jeg vil gerne bestride KL's oplysning om, at vi taber sagerne ved domstolene. Det er et fåtal, vi taber. Reglerne skal beskytte gravide eller ansatte på orlov, men i halvdelen af de sager, vi afgør, giver vi faktisk arbejdsgiverne ret, siger Tuk Bagger.