Fransk minister erkender huller i sikkerheden

Fransk sikkerhed har revner, siger premierminister og lover fuld opklaring af de seneste dages begivenheder.
Manuel Valls besøgte tidligere fredag avisen Liberations redaktion, hvor de overlevende fra Charlie Hebdo har fået midlertidigt husly.
Manuel Valls besøgte tidligere fredag avisen Liberations redaktion, hvor de overlevende fra Charlie Hebdo har fået midlertidigt husly. Foto: Bertrand Guay/AP

De seneste dages dramatiske udvikling i og omkring Paris har efterladt franskmændene med mange ubesvarede spørgsmål omkring politiets håndtering af begivenhederne i kølvandet på angrebet på satirebladet Charlie Hebdo onsdag, hvor 12 mistede livet.

Den franske premierminister, Manuel Valls, erkender kort efter afslutningen på to gidseldramaer fredag, at der er visse "mangler" i forhold til sikkerheden i Frankrig.

- Der er en klar mangel. Når 17 mennesker dør, betyder det, at der var revner (i sikkerheden, red.), siger Manuel Valls til tv-stationen BFMTV med henvisning til onsdagens 12 ofre, en dræbt betjent torsdag og fire omkomne gidsler fredag.

Ifølge Valls var det præsident François Hollande, der gav politiet ordre til sent fredag eftermiddag at gå i aktion mod de formodede attentatmænd bag Charlie Hebdo-angrebet i en bygning uden for Paris og et gidseldrama i en jødisk butik i Paris.

Ved de koordinerede aktioner blev både de to brødre, der var eftersøgt for onsdagens massakre på magasinredaktionen, samt en gidseltager og fire gidsler i det jødiske supermarked dræbt.

16 gidsler slap ud i live fra supermarkedet efter politiaktionen.

En video fra politiets indtrængning i det jødiske supermarked viser en stor gruppe betjente, der står i kø for at storme bygningen. En enkelt betjent trænger ind, mens flere betjente står ved et stort vinduesparti og skyder mod gidseltageren.

Premierministeren lover ifølge nyhedsbureauet dpa, at de seneste tre dages forbrydelser vil blive fuldt ud opklaret.

- Ofrene og deres pårørende har krav på sandheden, siger socialisten Valls.

Umiddelbart ser det ud som om, at den franske efterretningstjeneste har et problem.

Der kan stilles spørgsmål ved, hvordan to velkendte jihadister ved højlys dag kunne slippe af sted med at myrde 12 mennesker i centrum af Paris på en satirisk ugeavis, der var under politibeskyttelse.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.