Administration 

FOA-formænd: Politikere lader sig trække rundt ved næsen

Slagsmålet i det danske sundhedsvæsen om værdien af forskellige faggruppers uddannelser og erfaring handler ikke kun om sygeplejeledelser, der systematisk skubber social- og sundhedsassistenter til side eller helt ud af institutionerne. Det handler om noget langt mere grundlæggende. Om noget langt mere ubehageligt. Noget, der burde få kommunale og regionale politikere op af stolene i raketfart.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

TJEK SELV DETTE CITAT fra en udvidet udgave af et debatindlæg fra en tidligere sygeplejerske studerende i Berlingske:

”Derudover har jeg sammen med en sal fuld af medstuderende været til foredrag med en feltsygeplejerske i auditoriet på mit uddannelsessted, som gentagne gange grinende og jokende nedgjorde assistenter ved blandt andet at sige "stol aldrig på en sosu-assistent" og "de satans assistenter ved jo ikke bedre", "en assistent aner jo ikke, hvad faglige udtryk betyder", samt det, der var værre.”

Den tidligere sygeplejerskestuderende Anja Halsson oplevede både på studiet at blive undervist i diskrimination, men så også diskriminationen praktiseret i den del af uddannelsen, hvor hun var ude på sundhedsvæsenets arbejdspladser:

”Ude på landets arbejdspladser bliver assistenterne i stigende grad frataget deres arbejdsopgaver og ansvar. En assistent med 20 års erfaring skal blandt andet ydmygt bede en ung nyuddannet sygeplejerske om at godkende, at hun ringer til en forvagt for at hjælpe en patient, også i en tilspidset akutsituation, som kan få alvorlige konsekvenser for patienten ved den ekstra administrationstid. Assistenter med stor erfaring og faglig ekspertise i psykiatrien mister retten til at udlevere medicin, da opgaven bliver overdraget til en sygeplejerske til trods for, at assistenten er bedre uddannet i psykofarmaka.”

Den verden, Anja Hallsson beskriver, kender FOA alt for godt.

VI HAR I ÅREVIS måtte kæmpe både lokalt og centralt mod de systematiske kampagner for at miskreditere social- og sundhedsassistenternes faglige kompetencer. Mod fratagelsen fra den ene dag til den anden af ansvarsområder, som de er uddannet til at varetage, og mod stillingsnedlæggelser for at skabe plads til endnu flere sygeplejersker.

Mens alle verdens problemer – måske klimaet og sult undtaget – angiveligt kan løses med endnu en specialuddannelse til sygeplejersker, så er social- og sundhedsassistenternes uddannelse bred og rettet mod både ældreplejen, det somatiske sygehusvæsen og psykiatrien.

Uddannelsens længde er 3 år, 9 måneder og 3 uger og kombinerer teori og praktik med et mål om at skabe medarbejdere, som har forudsætningerne for at se hele patienten eller borgeren og se helheden i den indsats, der iværksættes. Og social- og sundhedsassistenterne er ligesom andet centralt placeret sundhedspersonale autoriseret af Sundhedsstyrelsen med et selvstændigt ansvar for eget arbejde overfor Patientombuddet.

Uddannelsen er netop revideret med udgangspunkt i opgaver, der er omfattet af Sundhedsloven, og som i stigende omfang skal varetages af kommunerne. Det gælder opgaver som smertelindring, sundhedsfremme og forebyggelse, tidlig opsporing, faglig refleksion og observation, koordinering om teamledelse.

Dertil kommer social- og sundhedsassistenternes kompetencer på medicinområdet.

DET ER ABSURD, at politikerne tillader sygeplejefaglige ledelser m.fl. at fratage faggruppen medicin-opgaver, som de er uddannet til, og som nu ovenikøbet er eksamensbelagte fag i uddannelsen. Det skal man være en leder, der praktiserer fagpolitik i egen faggruppes interesse, eller en kommunal eller regional politisk slapsvans for at acceptere.

Anja Hallsson beskriver I sit debatindlæg en uhyggelig kultur, som hun har set blive bygget op på sygeplejerskeuddannelsen.

Endnu mere uhyggelige er de argumenter, som Dansk Sygeplejeråd fra tid til anden kaster på banen for at devaluere social- og sundhedsuddannelsen.

Argumenter, som gør social- og sundhedsassistenter til en direkte risiko for patienter i sygehusvæsenet. Argumenter, som påstår, at dødeligheden blandt patienterne stiger, hvis patienterne møder en erfaren social- og sundhedsassistent i stedet for en nyuddannet sygeplejerske.

UMIDDELBART LYDER DET som en rigtig dårlig diskriminations-vittighed. Men det er ikke desto mindre den slags argumenter, som DSR i forskellige indpakninger præsenterer beslutningstagere og offentlighed for.

Tidligere var det amerikansk forskning, nu er det europæisk forskning, der angiveligt skulle dokumentere, at dødeligheden på sygehusafdelinger falder i takt med, at antallet af sygeplejersker skrues op på bekostning af social- og sundhedsassistenter.

Men det er simpelthen en uhæderlig udlægning af forskningsresulater.

Den seneste forskning, DSR tager udgangspunkt i, forholder sig slet ikke til de øvrige sundheds- og plejegrupper – eksempelvis læger eller det, der i andre lande betegnes som ”nurse assistens”.

Prøv lige at tænke tanken, hvis forskningen blev brugt til at sige, at dødeligheden på hospitalsafdelinger falder, hvis læger udskiftes med sygeplejersker? Det ville alligevel være for flippet, ikke?

Og så tager forskningen iøvrigt forbehold for, om der overhovedet er sammenhæng mellem den faggruppe, eller de faggrupper, som patienter har mødt under behandlingen, og dødeligheden, fordi forskerne ikke har kunnet koble det konkrete plejepersonale med de konkrete patienter.

MAN SKAL MED ANDRE ORD læse forskningen, som fanden læser Bibelen, for at nå frem til den konklusion, at social- og sundhedsassistenter ikke på lige fod med sygeplejersker medvirker til at redde liv i sygehusvæsenet. Til gengæld er det indlysende at for lidt personale kan øge dødeligheden, ligesom tilstrækkeligt personale kan øge overlevelsen.

Gør politikerne så noget ved diskriminationen mod og jagten på social- og sundhedsassistenterne?

Endnu ikke med enkelte positive undtagelser.

Og vi vil her op til kommune- og regionsvalget opleve politikere, der sætter den kommunale ældrepleje og det regionale sygehusvæsen i centrum. Og ikke mindst vil de kommunale politikere kvittere for vælgernes prioritering af ældreplejen som det vigtigste valgtema med flotte ord om de ansattes og især social- og sundhedsassistenternes indsats.

Men vi har for længst passeret det stadie, hvor politikeres pæne ord ændrer på diskriminationen af en hel faggruppes indsats i ældreplejen og sundhedsvæsenet.

Social- og sundhedsassistenternes fremtid sikres først den dag, politikerne beslutter sig til at sætte sig i førersædet og tage rattet ud af hånden på de, der i dag driver fagpolitik I stedet for faglig ledelse.

Det kræver politikere med stort P og med hår på brystet.

Den slags politikere, der prioriterer ældre og patienter før fagpolitik og som ikke lader sig trække rundt ved næsen.

Den slags har vi desværre endnu til gode at møde.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
BREAKING

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen