Familie fik 91.795 kroner i socialhjælp efter de var rejst
Fra 2009 bad Skat borgere angive naboer eller bekendte for sort arbejde eller socialt bedrageri uden at notere angiverens navn. Men det fandt Folketingets Ombudsmand ulovligt. Nu har Odense Kommune stoppet sociale ydelser for 327.000 kroner til en afrikansk familie, som har forladt Danmark. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix/arkiv
Kontrol i Odense Kommune med socialhjælp er en succes. Kommunen har hentet 1,6 millioner kroner i kontroller.

Bemærk: Denne artikel er fra 12. Februar. Derudover medvirkede artiklen i Detektor den 8. marts, hvor TV 2 blev kritiseret for en misvisende overskrift, da man som læser blev foranlediget til at tro, at en familie mod 327.000 kroner, efter at de havde forladt landet. Det korrekte tal er knap 92.000 kroner. TV 2's nyhedschef Jacob Kwon skrev følgende til Detektor om overskriften: "Vi erkender dog, at overskriften er blevet strammet, idet den kan forstås således, at alle pengene er blevet udbetalt, efter at familien var rejst fra Danmark. Dette er ikke tilfældet, da nogle af pengene blev udbetalt inden de rejste."

Odense Kommune har kradset 1,6 millioner kroner ind fra udrejste personer, som i 2017 fik sociale ydelser. Det skriver tv2.dk.

Odense Kommunes kontrolgruppe har mere end fordoblet beløbet fra 730.000 kroner i 2016.

Kontrolgruppen søger systematisk borgere, som stadig forsørges af det offentlige, selv om de har forladt landet.

Som eksempel advarede kommunen i juni 2017 skoleforvaltningen om, at flere søskende fra en familie ikke kom i skole. Forvaltningen mistænkte familien for at være udrejst til deres afrikanske hjemland.

Familien modtog årligt 327.656 kroner i offentlige ydelser.

Ifølge DR's oplysninger modtog familien 91.795 kroner fra kommunen og Udbetaling Danmark, fra de var rejst, til udbetalingen blev stoppet.

Familien modtog altså 91.795 kroner, efter de var rejst fra landet.

Kommunen har tavshedspligt og må ikke oplyse landet og familiens antal børn.

Afdelingsleder Jesper Suhr Thomsen fra Odense Kommunes kontrolgruppe mener, at kommunen er blevet bedre til at opdage social snyd.

- Vi kan ikke gå og banke på døre og overvåge personer og familier. Men vi er igennem en kulturændring i kommunen, så vi selv er mere opmærksomme på det her og kommer det til livs, siger Jesper Suhr Thomsen.

Odense er ikke den eneste kommune, som henter penge ind.

I efteråret udgav Kommunernes Landsforening en effektmåling af kontrollen. I 2016 fandt kommunerne 31 millioner kroner fra udrejste borgere og 38 millioner kroner i 2017.

KL's chefkonsulent Annie Bekke Kjær forklarer, at Udbetaling Danmark har aftaler med udenlandske myndigheder, som giver oplysninger om borgere.

Udbetaling Danmarks udlandsenhed fik i 2017 173 henvendelser fra kommunerne mod 56 i 2016.

/ritzau/