I anledning af sit seks måneder lange formandskab for Europarådet, stiller Danmark skarpt på Menneskerettighedsdomstolen.
Mandag fremlagde regeringen sit reformudspil af systemet. Nu går forhandlingerne i gang i Strasbourg i Frankrig.
Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
Her kan du læse mere om Europarådet:
* Europarådet har hovedsæde i Strasbourg og har ikke noget med EU at gøre.
* Rådet har til formål at overvåge demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i sine medlemslande.
* 47 europæiske lande er medlemmer af Europarådet. Danmark har været medlem siden oprettelsen i 1949.
* I 1950 vedtog de daværende medlemslande Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der skal sikre alle borgere i medlemslandene mod, at deres menneskerettigheder bliver krænket.
* Alle borgere i Europarådets medlemslande kan klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der også har hovedsæde i Strasbourg og hører under Europarådet.
* Menneskerettighedsdomstolen behandler sager, som vedrører overtrædelser af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Én dansk dommer arbejder ved domstolen.
* Europarådet har en ministerkomité, hvor den danske udenrigsminister er medlem. I det daglige er det den danske ambassadør, der deltager i ministerkomitéens ugentlige møder.
* Europarådet har også en parlamentarisk forsamling, hvor ti danske folketingsmedlemmer udgør den danske delegation - fem som medlemmer og fem som suppleanter.
* Den tidligere norske statsminister Thorbjørn Jagland har været generalsekretær for Europarådet siden 2009.
* Danmark har siden november været formand for Europarådets ministerkomité og er det frem til maj.
* De vigtigste prioriteter for det danske formandskab er:
* Det europæiske menneskerettighedssystem i fremtidens Europa. Ligestilling. Inddragelse af børn og unge i demokratiet. Flytning af holdninger og fordomme om personer med handicap. Bekæmpelse af tortur.
* Danmark havde senest formandskabet for over 20 år siden, da Rusland efter afslutningen på den kolde krig og Berlinmurens fald blev optaget i Europarådet.
Kilder: Europarådet og Udenrigsministeriet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.