Udviklingshæmmede Martin: Jeg ville føle mig som en god borger, hvis jeg fik lov til at stemme
- Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal straffes så hårdt. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at være en god borger ved at have styr på min økonomi. Jeg skal bare have hjælp fra en værge, siger Martin Rosenlind. Foto: Privat
Martin Rosenlind forstår ikke, at man skal have frataget stemmeretten, bare fordi man beder om hjælp til at styre sin økonomi.

MetroXpress, TV2 Lorry og TV2 Nyhederne er bare nogle af de medier, som Martin Rosenlind bruger til at holde sig opdateret og oplyst på, hvad der sker i det danske samfund.

På trods af det kan han stadig ikke få lov at stemme til folketingsvalget, selvom han godt ved, hvad han står for og derfor også, hvem han gerne vil have til at styre vores land.

Martin Rosenlind er nemlig udviklingshæmmet og har på den baggrund bedt om en værge til at holde styr på hans økonomi.

Han forstår ikke, hvordan de to ting hænger sammen.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, at jeg bliver udelukket fra Folketingsvalget. Bare fordi jeg ikke kan styre min økonomi, betyder det ikke, at jeg ikke ved noget om politik, siger Martin Rosenlind til Avisen.dk.

For Martin Rosenlind er det blandt andet vigtigt, hvilken handicap-politik kandidaterne går ind for, og om de overhovedet går op i det.

I dag skal Folketinget førstebehandle et forslag fra Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet om at ændre i værgemålsloven, så umyndiggørelsen i denne lov fjernes. 

Ifølge Grundloven kan umyndiggjorte personer nemlig ikke stemme ved folketingsvalg, og derfor er det rigtig svært at få lavet om. Det nye lovforslag vil derfor ændre i værgemålsloven, så det ikke bliver i strid med grundloven, at folk som Martin Rosalind sætter kryds ved folketingsvalg.

En god borger

Martin Rosenlind er godt klar over, at han ikke er som mange andre mennesker. Derfor ville det betyde ekstra meget for ham, hvis han får lov til at stemme til folketingsvalget.

- Så ville jeg også føle, at jeg er en god borger, selvom jeg skal have hjælp til at styre min økonomi. Jeg ville føle mig mere som andre mennesker, siger Martin Rosenlind.

Derfor forstår han ikke, hvorfor han og de omkring 2000 andre umyndiggjorte personer i Danmark ikke kan få lov til at afgive deres stemme ved et folketingsvalg.

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal straffes så hårdt. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at være en god borger ved at have styr på min økonomi. Jeg skal bare have hjælp fra en værge, siger Martin Rosenlind.

Udelukket og sat i kasser

Martin Rosenlind søgte selv om at få tildelt en værge, fordi han godt var klar over, at han ikke kunne styre sin økonomi. Han var dog ikke klar over de vidtrækkende konsekvenser, som det også kom til at få.

- Jeg vidste ikke, at jeg blev frataget min stemmeret. Jeg er ked af, at retten eller andre ikke fortalte mig det, inden jeg søgte om at få tildelt en værge til at hjælpe mig med min økonomi, siger Martin Rosenlind.

Martin Rosenlind kunne godt tænke sig at blive set og behandlet som et individuelt menneske. I stedet føler han sig sat i en kasse og under en paragraf i lovgivningen, som han ikke kan gøre meget ved, og som han ikke kan se sig selv i.

- Jeg ville hellere, at politikerne og alle de andre faktisk lyttede til os, siger Martin Rosenlind.

Derfor har han tænkt sig at kæmpe videre for sine rettigheder via Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og det har han stor opbakning til fra sin advokat.

Folketinget har tidligere medgivet bred tilslutning til at sikre umyndiggjorte personer stemmeret. Det viste sig i 2016, da umyndiggjorte fik ret til at stemme til EU-valg, regionsrådsvalg og kommunalvalg.