Fagboss til Neergaard: Glem alt om flere krav til ledige!

Fagbevægelsen kan ikke gå med til, at der stilles nye krav til ledige. Det slår FTF-formand Bente Sorgenfrey lige før afgørende runde i treparts-forhandlingerne.  (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Der kommer ikke nogen treparts-aftale fredag, medmindre beskæftigelsesministeren dropper skærpede krav til ledige. Det slår formand for 450.000 lønmodtagere fast.

- Det ligger beskæftigelsesministeren meget på sinde at få strammet kravene til de ledige. Men hvis han fastholder det, så sætter vi foden ned i morgen. Sådanne nogle krav skal ud!

Det siger Bente Sorgenfrey til Avisen.dk. Hun er formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 lønmodtagere blandt andre lærere, politimænd og bankansatte.

Med sin udtalelse gør Bente Sorgenfrey det klart, at der stadig er en del at forhandle om, når repræsentanter for regering, fagbevægelse og arbejdsgivere samles i morgen, fredag. Her håber man at kunne lande en trepartsaftale. 

- Vi har flere gange gjort det klart over for beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen , at vi ikke kan være med til, at man strammer kravene til ledige i forhold til at stå til rådighed. Så jeg forventer, at sådan noget ikke er med i det udkast til sluttekst, som vi skal forhandle om i morgen, siger Bente Sorgenfrey.

Nyuddannede står for skud

Jørn Neergaard Larsen (V) forsøgte tidligere på sommeren at få opbakning til, at man skal kunne kræve af ledige, at de søger og tager arbejde i hele Danmark. Altså rejser eksempelvis fra København til Aalborg for at tage job.

Kravet om rådighed i hele landet måtte han dog droppe blandt andet efter omtale i Ugebrevet A4. Siden har han forsøgt sig med, at der skal stilles krav til alle nyuddannede om at være villig til at flytte rundt i hele landet efter job.

 - Vi synes, at kravene til de ledige er stramme nok, som de er. Og det er næsten uanstændigt sådan at komme med krav om flere stramninger lige efter, at vi har talt det grundigt igennem i forbindelse med reformen af dagpengene, siger Bente Sorgenfrey.

Læs Avisen.dk's tema om treparts-forhandlingerne her.

Fakta: Krav til ledige

Der er en række krav til, hvor langt væk hjemmefra ledige skal søge og acceptere job. Kravene er defineret ud fra, hvor lang tid det tager med offentlig transport - for eksempel med bus eller tog. Generelt er kravet, at man som ledig skal være indstillet på omkring tre timers rejsetid hver dag. Der er dog visse undtagelser og tilføjelser. Her er en oversigt:

I løbet af de første tre måneders arbejdsløshed skal ledige søge og tage job med en transporttid op til tre timer

Efter tre måneders arbejdsløshed skal ledige søge og tage job med en transporttid på mere end tre timer, men dog kun med mindre overskridelser. 

Hvis der opstår mangel på ledige med bestemte kvalifikationer, og der ikke kan findes lokal arbejdskraft i nær fremtid kan kravet til transporttid være op til fire timer

Mellem- og højtuddannede kan blive mødt med krav om at tage job i hele Danmark - altså ingen øvre transporttid - hvis der i i et område mangler kvalificeret arbejdskraft, som ikke i nær fremtid kan findes lokalt.  

Hvis man bor i et område med dårlige muligheder for offentlig transport, kan kravet vedrørende transporttid sættes op til mere end tre timer.

Kilde: Analyse udarbejdet for regeringen i forbindelse med trepartsforhandlingerne.