Fabrik gik op i flammer: To teenagere i alvorlige problemer
To teenagere skal i dag møde op i Retten i Næstved, hvor de er tiltalt for brandstiftelse. Foto: Preben Madsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Politiet har afvist, at branden har noget med Emilie Meng-sagen.

Branden på cykellåsefabrikken Basta i Korsør søndag den 10. juli 2016 vakte i den grad opsigt, idet den opstod samme dag, som Emilie Meng forsvandt. At der skulle være en kobling, har politiet dog senere afvist.

Det skriver Sjællandske.

Branden er nemlig forårsaget af angiveligt to unges leg med ild på adressen ved Lilleøbakken, og i dag sidder de begge for Retten i Næstved.

Begge, som er henholdsvis 16 og 18 år, tiltales for brandstiftelse efter straffelovens §181 stk. 1, som er den "milde" af to paragraffer. Det er fordi der ikke har været risiko for personskade i forbindelse med branden, der dog skabte gevaldig omtale, da de unge - ifølge anklageskriftet - satte ild til en seng, hvilket medførte, at der gik ild i lofter og vægge.

Sjællandske har været i kontakt med de tiltaltes forsvarsadvokater, Henrik Emil Rasmussen og Steen Djurtoft, og begge forsvarere fortæller, at der er tale om unge mænd med kognitive udfordringer. Derfor ventes der i hvert fald for den yngstes vedkommende en behandlingsdom af en art, da han ikke er egnet til straf.

Han, som desuden er blevet mentalundersøgt, ventes i øvrigt at erkende brandstiftelse, hvorimod den 18-årige, der tilmed tiltales for tyveri af en mobiltelefon på en skole i Korsør den 16. september 2016, som udgangspunkt nægter at have sat ild til noget, hvormed Basta-fabrikken brændte.

Han har dog overfor politiet tilstået at have været til stede.

Erstatningsspørgsmålet er ifølge forsvarerne endnu ikke på plads. Sikkert er det dog, at anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nedlægger påstand om erstatning til ikke mindst Basta-fabrikkens ejere, Ejendomsinvest I/S, som ikke er vendt tilbage på Sjællandskes henvendelse.

Ejerne er tidligere blevet påbudt at afspærre området.