Thorborg: Behageligt at tale med almindelige mennesker - men det udvikler mig ikke
Iværksætter og mangemillionær Martin Thorborg uddyber, hvorfor han bedst kan lide at omgås folk, der kan gøre ham klogere. (Foto: Foto: Jørgen Kirk/Scanpix/arkiv)
Iværksætter og mangemillionær Martin Thorborg uddyber, hvorfor han bedst kan lide at omgås folk, der kan gøre ham klogere.

Den opdagelsesrejsende, forskeren og direktøren.

Personer, der på den ene eller anden måde tilhører samfundets top, og som bliver kaldt for ’eliten’.

Det er dem, millionæren og iværksætteren Martin Thorborg helst vil have til bords. Det fortalte han onsdag til Berlingske.

Martin Thorborg har dog stor respekt for både social- og sundhedsassistenten og mureren, men de kan bare ikke berige ham tilstrækkeligt i et middagsselskab.

- For mig handler det om udvikling. Og der er bare større chancer for, at jeg udvikler mig, når jeg sidder sammen med nogle, der er klogere end mig selv. Jeg kan sagtens sidde og snakke med nogle, der ikke er på mit eget niveau, og det er også behageligt, men det udvikler mig bare ikke, siger Martin Thorborg til Avisen.dk.

- Selvfølgelig kan der være undtagelser. En murer kan jo godt have filosofi som sin hobby, og så kan vi tale om det, men helt generelt forholder det sig anderledes, siger han.

Var selv lysår væk fra eliten

Som mangemillionær og bosiddende på en dyr adresse i Nordsjælland er Martin Thorborg godt klar over, at han selv tilhører den såkaldte elite. Men inden han brød igennem som en af Danmarks mest kendte iværksættere og tjente styrtende med penge, var han lysår væk fra samfundets top.

Han har således boet i en toværelses lejlighed, været på kontanthjælp og gået konkurs et par gange, inden heldet og en ihærdig arbejdsindsats vendte billedet.

Derfor ved han også godt, hvad det vil sige ikke at tilhøre den privilegerede samfundstop, fortæller han.

- Jeg har ingen problemer med almindelige mennesker. En af mine bedste venner er bestyrer for en legeplads, og jeg har selv kun taget niende klasse med, så jeg ved godt, hvad det vil sige at starte fra bunden, siger han.

Forstår forargelsen 

Den 47-årige iværksætter har stor forståelse for, at mange danskere rynker på næsen over personer fra eliten. Ifølge Martin Thorborg har der nemlig være talrige eksempler på politikere og andre med magt, der har misbrugt deres beføjelser, når de skulle varetage det fælles bedste.  

- Der er en tendens til, at folk med magt mister jordforbindelsen. Det sker, når folk rager til sig, og i det hele taget optræder arrogant, siger han.

FOA-bosserne, Dennis Kristensen og Karen Stæhr, skrev fredag et blogindlæg på Avisen.dk, hvor de var ude med riven efter Martin Thorborg. De mente, at hans attitude var for højrøvet og forudindtaget. For selvfølgelig kan Martin Thorborg lære noget af brandmanden eller social- og sundhedsassistenten, mente de.

Martin Thorborg har ikke meget til overs for deres indlæg.

- Hvad ved de om almindelige mennesker? De tilhører jo selv eliten og forsøger blot at score nogle billige point hos jeres læsere. Det er det mest nedladende, jeg længe har læst, siger Martin Thorborg.

Alle vil lade sig inspirere 

Ifølge Martin Thorborg er vi alle, uanset status i samfundet, interesserede i at blive inspireret og omgås andre, der kan inspirere os. Det gælder også for de mennesker, der foragter eliten. 

- Caroline Wozniacki gider jo ikke spille mod en nybegynder, og murermesteren vil sikkert hellere arbejde sammen med en garvet murer frem for en lærling, mener iværksætteren.  


Martin Thorborg sætter ord på elite-debatten her:

via Listen To News