Administration 

Bagland presser Mette F. og Tesfaye: "Det er over alle grænser utilgiveligt"

Det er symptombehandling, når Mattias Tesfaye nu foreslår, at børnene på Sjælsmark kan komme i en aflastningsfamilie i weekenden, mener formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm, Niels Lundshøj. (Foto: Foto: Torkil Adsersen, Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

En enig S-partiforening i Hørsholm vil have Mette Frederiksen til at skabe bedre forhold for flygtningebørnene på Sjælsmark. Enten presser S-toppen på for forbedringer på Sjælsmark, eller også skal børnefamilierne fjernes fra udrejsecentret, lyder det.

Udrejsecentret Sjælsmark er en skamplet på Hørsholm. Og det er en skændsel, at børn skal vokse op sådan et sted. 

Sådan lyder det i en skarp kritik fra både den socialdemokratiske partiforening og  medlemmer af kommunalbestyrelsen i Hørsholm kommune, hvor Sjælsmark ligger. 

- For os at se er der kun to muligheder for at få sat en stopper for, at børn vokser op under de forfærdelige vilkår på Sjælsmark. Enten er man nødt til at bringe forholdene i orden. Eller også fjerner man børnefamilierne fra Sjælsmark, siger formanden for Socialdemokratiets partiforening i Hørsholm, Peter Moesgaard. 

Det er en samlet partiforening med godt 90 medlemmer, der ifølge Peter Moesgaard er enige om at presse Christiansborg til at forbedre forholdene for de cirka 100 børn på Sjælsmark. 

Utilgiveligt

Formanden for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm kommune, Niels Lundshøj, der også er medlem af partiforeningen, har sendt et læserbrev afsted til lokalavisen, som hele S-partiforeningen bakker op om. 

- Det er over alle grænser utilgiveligt, at vi som samfund tillader en institution med børn, som ombudsmanden kommenterer på følgende måde: forholdene vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse, skriver Niels Lundshøj blandt andet i læserbrevet. 

Han oplever ofte at stå magtesløs, fordi kommunen ikke kan løse det grundlæggende problem: At udrejsecenteret hverken nu eller i fremtiden kan sikre børnene en ordentlig opvækst, med mindre at et flertal på Christiansborg ændrer det. 

- Vi kan nok iværksætte visse foranstaltninger, men vi kan ikke umiddelbart fjerne børnene fra det skadelige miljø, noterer han. 

Tesfaye: Send børn i aflastning i weekenden  

Integrationsordfører Mattias Tesfaye (S) har talt om, at hvis børnene mistrives, skal de sociale myndigheder gribe ind. Det er blevet tolket som et forslag om, at man skal tvangsfjerne børn fra deres forældre på Sjælsmark.

Men det er ikke korrekt, anfører Mattias Tesfaye i et debatindlæg i Pio Pio.

Men de sociale myndigheder skal hjælpe børnene på Sjælsmark efter samme regler som andre børn, og derfor 'kan det være, at børnene kommer i en aflastningsfamilie i weekenderne', skriver han. 

Symptom-behandling

Det er heller ikke en holdbar løsning, pointerer Niels Lundshøj.

- Aflastning i weekenderne er symptombehandling og løser ikke det grundlæggende problem, nemlig at børn ikke skal vokse op på Sjælsmark, siger han til Avisen.dk.

En skamplet i Hørsholm - Læs hele læserbrevet

En skamplet i Hørsholm

Når vi som mennesker skal orientere os i vidt forskellige forestillinger om et ordentligt samfund, er vi almindeligvis enige om ét fundamentalt forhold: børns trivsel har absolut forrang. Derfor har vi konstrueret et omfattende system med en lang række foranstaltninger for at sikre, at alle børn vokser op i gode, trygge rammer, der fremmer barnets udvikling og tro på verden.   

I Hørsholm Kommune modtager vi nu og da underretninger om mistrivsel fra bekymrede borgere og omsorgspersoner, og vi behandler alle underretninger med største alvor. Nu viser det sig imidlertid, at over 40 % af alle underretninger til kommunen kommer fra den samme adresse: Udrejsecenter Sjælsmark. Havde dette været tilfældet for enhver anden offentlig eller privat institution med ansvar for børn, var den blevet lukket umiddelbart med alvorlige konsekvenser for myndighedsudøveren.

Det er over alle grænser utilgiveligt, at vi som samfund tillader en institution med børn, som ombudsmanden kommenterer på følgende måde: forholdene vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse.

Som kommune står vi ofte magtesløse, for vi kan ikke løse det grundlæggende problem: at udrejsecenteret hverken nu eller i fremtiden kan sikre børnene en ordentlig opvækst. Vi kan nok iværksætte visse foranstaltninger, men vi kan ikke umiddelbart fjerne børnene fra det skadelige miljø.

Der har været megen polemik om udrejsecenteret, og debatten har ofte centreret sig om mere generelle holdninger til flygtninge og afviste asylansøgere. Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at vi på tværs af politiske partier og holdninger samler os i en fælles kamp for børnene. At vi tilsidesætter vores forskellige syn på integration, udlændinge og migrantstrømme og arbejder målrettet og utrætteligt for at få gjort op med de forhold, som børnene lever under. Det må og skal vi kunne blive enige om. Det er vores forbandede pligt.

Jeg vil tage spørgsmålet op med den øvrige kommunalbestyrelse med henblik på at få afsøgt vores muligheder for at give en hjælpende hånd til børnene. Et udrejsecenter er som koncept en udmærket idé, men det er en skændsel, at børn skal vokse op sådan et sted. Vi kan ikke tillade, at det finder sted her i vores kommune, og magtesløshed til trods, så har vi som myndighed et ansvar.

Af Niels Lundshøj, Formand for Børne- og Skoleudvalget, medlem af kommunalbestyrelsen i Hørsholm. En enig socialdemokratisk partiforening i Hørsholm bakker op.  

UDVID

Sammen med Peter Moesgaard opfordrer Niels Lundshøj til, at man på tværs af politiske partier og holdninger samles i en fælles kamp for børnene og tilsidesætter forskellige syn på integration, udlændinge og migrantstrømme. 

- Vi skal arbejde målrettet og utrætteligt for at få gjort op med de forhold, som børnene lever under. Det må og skal vi kunne blive enige om. Det er vores forbandede pligt, hedder det i debatindlægget.

Niels Lundshøj har bedt om, at børnenes forhold på Sjælsmark kommer på dagsordenen på et af de førstkommende møder i kommunalbestyrelsen med henblik på at få afsøgt kommunens muligheder for at give en hjælpende hånd til børnene.

40 procent af indberetninger fra Sjælsmark

- Et udrejsecenter er som koncept en udmærket idé, men det er en skændsel, at børn skal vokse op sådan et sted, lyder det.

Fakta om Sjælsmark

Udrejsecenter Sjælsmark drives af Kriminalforsorgen i henhold til en kontrakt med Udlændingestyrelsen. Der er cirka 400 pladser i centret. 

I udrejsecentret bor bl.a. familier med børn, der har fået endeligt afslag på asyl, hvor den ene eller begge voksne ikke medvirker til udsendelsen. 

Ifølge tal fra udlændingestyrelsen boede der i september 2018 93 børn på Sjælsmark. 

Ombudsmanden har efter flere tilsynsbesøg kritiseret forholdene. Uro, ensomhed og uoverskuelighed karakteriserer i betydeligt omfang børnenes hverdag, mener ombudsmanden. Blandt andet spiseforhold i kantine og forbud mod selv at lave mad i familierne kritiseres, ligesom adgangen til fritidsaktiviteter. 

Sjælsmark blev etableret under S-R-SF-regeringen og videreført af VLAK-regeringen. 

UDVID

Ifølge Niels Lundshøj kommer over 40 procent af alle underretninger om mistrivsel hos børn i kommunen fra den samme adresse: Udrejsecenter Sjælsmark.

- Havde dette været tilfældet for enhver anden offentlig eller privat institution med ansvar for børn, var den blevet lukket umiddelbart med alvorlige konsekvenser for myndighedsudøveren, fastslår han.

I næste uge mødes Niels Lundshøj med Mattias Tesfaye på Christiansborg for at drøfte forholdene på Sjælsmark.  

Artiklen er rettet 10. januar efter henvendelse fra Peter Moesgaard. Et afsnit om frustration i baglandet over S-toppen er fjernet, og den lokale partiforeningsformand påpeger, at der 'jo skal 90 mandater til, så det er alene den siddende regering, der kan gøre noget ved Sjælsmark nu og ikke S-toppen'.

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind