Ekspert: Kæden hopper helt af for Breivik
Anders Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Baera havde travlt ved dagens åbne retsmøde i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / POLFOTO
Propaganda-forsker mener, at Anders Breivik er dybt selvmodsigende i sine betragtninger om retten i Oslo.

"Han spiller det offensive kort for at gøre sig selv til bannerfører. Men han går imod demokratiet med sine udtalelser."

Sådan lyder vurderingen af Anders Behring Breiviks udtalelser fra dagens retsmøde i Oslo byret fra medieforskeren Karsten Fledelius fra Københavns Universitet, som Newspaq har talt med.

I retten sagde Breivik blandt andet, at han ikke anerkendte dommeren, som han anklager for at være inhabil, og at Breivik betragtede sig selv som en militærkommandør.

Det får Karsten Fledenius til at ryste på hovedet.

"Der er en mærkelig diskrepans mellem måden, han ser sin egen rolle på, og den måde, han analyserer den generelle europæiske udvikling på. Han lægger jo op til at sætte den norske forfatning ud af kraft," siger Fledenius, der forsker i propaganda og desuden har pløjet sig igennem hele Breiviks 1.600 siders manifest.

"Han forekommer mig helt urealistisk og fuldkommen ude af trit med det værdigrundlag, han ser som truet. Det er jo som om, han vil forsvare demokratiet ved at ødelægge det," forklarer han videre

Breiviks udtalelser faldt ved middagstid ved et åbent retsmøde i Oslo, da den norske massemorders varetægtsfængsling skulle op til revision. Her havde han for første gang mulighed for at ytre sig offentlig siden tragedie i Oslo og Utøya den 22. juli i år, fordi retsmødet var åbent.

Flere pårørende til Utöya-ofre var med til retsmødet.