Løkkes topmøde om flygtninge i arbejde flopper

Statsmininster Lars Løkke Rasmussen (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) har ikke stor held med at opfordre virksomheder til at tage flygtninge indenfor.  (Foto: Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.)

Kun 47 virksomheder har åbnet deres døre for flygtninge på trods af en kraftig opfordring fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et topmøde. "Ikke imponerende" siger ekspert.

I september bad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et topmøde inderligt danske virksomheder om at tage flygtninge indenfor. Her fire måneder senere er resultatet, at kun 47 virksomheder har reageret på opfordringen fra statsministeren. 

Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er da ikke imponerende, set i forhold til hvor mange muligheder der egentlig er, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten. 

De 47 virksomheder har oprettet 621 pladser til flygtninge. Der er for eksempel tale om, at de tager flygtninge ind i virksomhedspraktik, løntilskud eller i en ordning med en mentor. 

Den lille interesse for at give flygtninge en chance i virksomhederne bliver et af de centrale emner, når repræsentanter for fagbevægelse, arbejdsgivere og regering snart mødes. De såkaldte treparts-forhandlinger begynder angiveligt i næste uge. 

Store forventninger

Den 24. september i fjor holdt Lars Løkke Rasmussen topmøde med repræsentanter for en række organisationer med interesse for flygtninge og integration via erhvervsvlivet. På mødet lancerede statsministeren ordningen "Sammen om integration" og sagde ifølge Jyllands-Posten:

- Vi er på mødet blevet enige om at indgå et virksomheds-partnerskab, hvor vi inviteter virksomheder til at åbne deres døre for folk, der kommer til Danmark i disse dage.

Generalsekretæren for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, anslog også optimistiske toner. Han sagde ifølge avisen:

- Hvis bare halvdelen af den gode vilje, der var til stede i dag, resulterer i konkrete aktiviteter, så vil dette møde betyde et kvantesrpring for den måde, vi taler og arbejder med integration på i Danmark.

DF: Ramt af virkeligheden

Når man ser på listen over de 47 virksomheder, der har åbnet op for flygtninge, er de store aftagere Dansk Supermarked, ISS og Ikea. De har ifølge Jyllandsposten oprettet 471 ud af de 641 pladser til flygtninge.

De tre virksomheder, der i forvejen er kendt for at tage mod mange flygtninge, står altså for næsten tre ud af fire af de nyoprettede pladser. 

Hos Dansk Folkeparti er man ikke overrasket over, at det ikke er væltet ind med villige virksomheder i Sammen om integration. Partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, siger til Jyllands-Posten:

- Der bliver holdt nogle taler, og de gode viljer kommer i TV Avisen, men når virkeligheden rammer, kan man se, at sådan forholder det sig slet ikke. 

Minister: Masser aftaler

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) skriver til avisen, at der uden om ordningen "Sammen om integration" bliver "indgået masser af aftaler mellem jobcentre og landets virksomheder om praktik for flygtninge".

En opgørelse fra LO viser, at fra 2014 til 2015 steg antallet af forløb med virksomhedspraktik eller løntilskud for flygtninge fra 2.900 til 6.700.