Efter stjernestøvet: Giver tonsvis af mad til socialt udsatte
Fødevarebankens frivillige indsamler tonsvis af overskudsmad fra blandt andet Northside-festivalen i Aarhus. Foto: Simon Skipper/Scanpix
Northside sender overskudsmad videre til Fødevarebanken, der sidste år indsamlede fem ton på festivaler.

Når festivalen Northside fredag slår dørene op for op mod 40.000 gæster ved Ådalen i Aarhus, er det ikke kun musikken, der er i fokus.

Når støvet har lagt sig efter stjerner som Frank Ocean og Radiohead, går et hold af frivillige i gang med at indsamle overskudsmad.

- Vi vil gerne bekæmpe madspild, og derfor har vi for tredje år i streg et samarbejde med Fødevarebanken, fortæller festivalens talsmand, John Fogde.

Fødevarebanken er en nonprofitorganisation, der sender overskudsmad videre til socialt udsatte på væresteder og herberger.

I 2015 hentede organisationen 940 kilo ubrugte madvarer på Northside. Året efter var det næsten fordoblet til 1,67 ton.

Og overskuddet af fødevarer ventes at blive endnu større i år.

- Da Northside i år er den største festival nogensinde med flere gæster og flere boder end tidligere, forventer vi, at tallet vil stige lidt, siger John Fogde.

Det er frivillige fra Fødevarebanken, der henter fødevarerne hos madboder på festivalpladsen, når festen er forbi søndag aften.

- Det kan for eksempel være en pizzabod, der har nogle forproducerede bunde, som ikke er blevet solgt af den ene eller anden grund, fortæller Trine Baadsgaard, der er kommunikationsansvarlig hos Fødevarebanken.

Organisationen aftager kun fødevarer, der ikke er blevet forarbejdet. Så hele pizzaer, der er lavet klar, men blot ikke solgt, er ikke på organisationens ønskeliste.

Det er af hensyn til fødevaresikkerheden, lyder det fra Trine Baadsgaard.

Ud over Northside samarbejder Fødevarebanken med Smukfest i Skanderborg.

I alt blev det til fem ton fødevarer fra de to festivaler sidste år.

I år henter organisationens frivillige også overskudsmad ved årets Roskilde-festival.

- Vi er sat i verden for at sørge for, at madspild og madoverskud sættes i spil på en ny måde og kommer ud til socialt udsatte.

- Og samarbejdet med festivalerne betyder, at vi får mere mad til dem, der har brug for det, siger Trine Baadsgaard.

Fødevarebanken har cirka 150 frivillige og er repræsenteret med afdelinger i København og Aarhus. Til efteråret ventes Fødevarebanken at åbne en afdeling i Kolding.

/ritzau/