Efter dom: 30 millioner til danskere på sygedagpenge
- Ankestyrelsen og kommuner har i årevis haft en forkert afgørelsespraksis, som sygemeldte borgere har betalt for. Så det er på tide, at det bliver rettet op, og borgerne får deres sygedagpenge, siger Ellen K. Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F. Foto: 3F Presse
53-årige Marianne Hvass Petersen har fået efterbetalt godt 200.000 kroner før skat fra Københavns Kommune.

Godt 30 millioner kroner har borgere fået efterbetalt i 623 sager om sygedagpenge. Det sker, efter at en dom i Højesteret i en principsag har slået fast, at det er ulovligt for myndighederne at stoppe borgeres sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Det skriver Fagbladet 3F.

Opgørelsen over udbetalingerne fremgår af et notat til Folketingets beskæftigelsesudvalg, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har lavet. Opgørelsen bygger på svar fra Ankestyrelsen og 97 kommuner.

Det var 3F, der på vegne af et kvindeligt medlem, vandt principsagen imod Ankestyrelsen i Højesteret. Dommen udløste en efterbetaling fra Kolding Kommune til kvinden på godt 70.000 kroner efter skat.

Derudover betød afgørelsen, at landets kommuner og Ankestyrelsen skulle genoptage sygedagpengesager, hvor der var truffet afgørelse om stop af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Samt at myndighedernes praksis for stop af sygedagpenge blev ændret.

- Ankestyrelsen og kommuner har i årevis haft en forkert afgørelsespraksis, som sygemeldte borgere har betalt for. Så det er på tide, at det bliver rettet op, og borgerne får deres sygedagpenge, siger Ellen K. Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F.

53-årige Marianne Hvass Petersen har fået efterbetalt godt 200.000 kroner før skat fra Københavns Kommune.

- Pengene var rigtig, rigtig dejlige efter en tid på kontanthjælp, hvor jeg flere gange havde endevendt sofaen for mønter. Jeg kan huske, at jeg fråsede og købte nye sokker, bukser, et par gode sko og en cykel, så jeg kunne træne, siger Marianne Hvass Petersen.

Hun havde arbejdet som museumsassistent og var blevet ramt af alvorlig stress. Samt af en multiresistent stafylokokbakterie, som sendte hende i 14 dage i koma og var tæt på at koste hende livet.

Kommunerne og Ankestyrelsen har behandlet i alt 1.450 sager i perioden fra 10. september 2015 til og med 30. september 2016. Af disse har kommunerne og styrelsen vurderet, at der var grundlag for at genoptage 861 sager, fremgår det af notatet til Beskæftigelsesudvalget.