Dørene lukket ved Breiviks retsmøde

Anders Behring Breiviks retsmøde kommer til at foregå for lukkede døre.
Pressen er mødt talstærkt frem, men de kan ikke få lov at komme med til Breiviks retsmøde.
Pressen er mødt talstærkt frem, men de kan ikke få lov at komme med til Breiviks retsmøde. Foto: AP / POLFOTO

Retten i Oslo har netop besluttet at efterkomme politiets ønske om at lukke dørene for offentligheden ved Anders Behring Breiviks retsmøde.

Det oplyser norsk TV2.

Breivik havde ellers ønsket at få et åbent retsmøde. Sandsynligvis for at kunne "tale til folket" og udbrede sine budskaber.

"Han er ude på at lave propaganda, det er det, det handler om i meget stor udstrækning. Spørgsmålet er, om han overhovedet kan skelne mellem virkelighed og fantasi," siger professor i politisk psykologi Tom Bryder til Newspaq.

Politiet har også frygtet, at Breivik ville have held til at sprede kodede budskaber til eventuelle medsammensvorne, hvis han fik lov at få åbne døre. Han har sagt, at han var alene om angrebene, men den påstand undersøger politiet stadig.

Den terrorsigtede har ønsket at bære uniform under mødet, men sandsynligvis får han heller ikke det ønske opfyldt, siger politiadvokat Carol Sandby til norske VG.

Den 32-årige højreekstremist har indrømmet at stå bag både bomben i Oslo og massakren på Utøya. Men ifølge hans forsvarer vil han ikke erklære sig skyldig, angiveligt fordi han mener, at hans gerninger skal gå ustraffet hen.

"Det var grusomt, men nødvendigt," har Breivik sagt til sin forsvarsadvokat Geir Lippestad.

Indtil videre er det officielle drabstal efter Breiviks frygtelige angreb nået op på 93. Norsk politi har dog i dag sagt, at det tal kan være for højt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.