Disse danske succeser er blevet genindspillet i udlandet
Ole Bornedal instruerede både den danske og den amerikanske version af "Nattevagten". Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
"Brødre", "Nattevagten", "Forbrydelsen", "Klovn" og "Den eneste ene" har ramt de internationale tv-skærme.

Flere danske produktioner har vakt international genklang og er blevet genindspillet i udenlandske versioner.

Se her, hvilke danske seersucceser, der har fundet vej til de internationale lærreder og tv-skærme.

1) "Brødre" - "Brothers"

Susanne Biers "Brødre" fra 2004 blev genindspillet i USA i 2009 med et stjernespækket cast bestående af Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal og Natalie Portman, som indtog de roller, som henholdsvis Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas og Connie Nielsen spillede i den danske original.

Dramaet om en soldat, der meldes død, men har overlevet, mens broren tager sig af enken, blev hædret herhjemme med en bodilstatuette og to golden globe-nomineringer i Hollywood.

2) "Nattevagten" - "Nightwatch"

Ole Bornedals kultgyser "Nattevagten" handler om Martin, spillet af Nikolaj Coster-Waldau, der tager et feriejob som nattevagt på Retsmedicinsk Institut. Her kommer han i kontakt med kriminalkommissær Wörmer, spillet af Ulf Pilgaard, der efterforsker en række mord, som Martin pludselig hvirvles ind i.

Filmen blev uhyre populær i Danmark, og det fik Hollywood til at hive fat i den danske instruktør, der også stod i spidsen for den amerikanske udgave med Nick Nolte, Patricia Arquette og Ewan McGregor i de bærende roller.

3) "Forbrydelsen" - "The Killing"

Trilogien om den sweaterklædte vicekriminalkommissær Sarah Lund, spillet af Sofie Gråbøl, blev i 2011 til den amerikanske dramaserie "The Killing".

Skuespillerinden Mireille Enos indtog pendantrollen som Sarah Linden, der i den amerikanske udgave skulle opklare mordet på Rosie Larsen, som på dansk hed Nanna Birk Larsen.

4) "Den eneste ene" - "The One and Only"

Susanne Biers kærlighedsklassiker "Den eneste ene" om køkkeninstallatøren Niller, der forelsker sig i Sus, blev en kæmpe succes i Danmark.

Filmen fik også opmærksomhed på den anden side af Nordsøen og blev genindspillet i 2002 i England under titlen "The One and Only".

5) "Klovn" - "Jeuk"

Casper Christensen og Frank Hvams massive successerie "Klovn" er blevet genindspillet på hollandsk under titlen "Jeuk".

Borat-stjernen Sacha Baron-Cohan har købt rettighederne til en amerikansk filmatisering. Hans celebre kone, Isla Fisher, medvirkede i øvrigt som sig selv i Klovn Forever-filmen fra 2015.

/ritzau/FOKUS