Dette kan sætte fart på fedtforbrændingen
I stedet for primært at konditionstræne kan man med fordel fokusere mere på muskelopbyggende træning. Foto: Iris/arkiv
Det kan være en god idé at sætte fokus på styrketræning i stedet for kun at løbe langt. Det kan sætte ekstra gang i fedtforbrændingen.

Starten på et nyt år får mange til at søge ned i det lokale træningscenter for at få bugt med de overflødige kilo.

Det betyder ofte lange løbeturer på løbebåndet eller hård trampen i pedalerne på kondicyklen.

Men i stedet for primært at konditionstræne kan man med fordel fokusere mere på muskelopbyggende træning. Det skyldes, at muskler forbrænder mere energi i hvile, end fedtvæv gør.

Større muskler betyder derfor højere forbrænding og dermed øget stofskifte - selv i hvile. Derfor vil et menneske, der styrketræner jævnligt, tabe sig hurtigere. For med bare et ekstra kilo muskler kan man øge sin daglige forbrænding med cirka en procent, fortæller Jesper Franch, der er lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- I tiden efter man har styrketrænet, vil der ske en øget fedtforbrænding samt øget glukoseforbrænding, som man ikke opnår i samme grad ved ren konditionstræning, siger lektoren.

Men det er vigtigt, at man ikke pumper løs med de tungeste vægte, hvis den muskelopbyggende træning skal give den bedste effekt for forbrændingen.

Det fortæller Anne Louise Knudsen, der er klinisk diætist ved Diætpiloten og triatlet.

- Sørg for i starten at træne med moderat vægt og gerne med 8-10 gentagelser i hvert træningssæt, som køres tre til fire gange, siger hun.

Når øvelserne ikke længere føles hårde at udføre, skal man øge vægten for at blive stærkere. Det anbefales, at man splitter sin træning op, så man ikke styrketræner samme dag, som man konditionstræner.

Konditionstræningen kan nemlig gå ind og modarbejde styrkedelen og derved hæmme muskelopbygningen. Og som kvinde skal man ikke være bange for, at styrketræningen i længden vil få en til at ligne en kvindelig udgave af Arnold Schwarzenegger.

- For at man kommer til at ligne en bodybuilder, skal man spise store mængder af mad, træne med høj vægtintensitet og passe sin træning cirka fem gange om ugen i mange år, siger Anne Louise Knudsen. 

Gode råd til din styrketræning

- Squat og dødløft med vægt på er gode styrkeøvelser, der på samme tid får fat i lår, baller og core-musklerne herunder de lige, skrå og tværgående mavemuskler.

- Brug din egen vægt i øvelser som eksempelvis planken og armbøjninger.

- Læg dig på gulvet med benene i sofaen, så du får du øget dit tyngdepunkt og lav mavebøjninger.

- Split din træning op, så du ikke styrketræner samme dag, som du konditionstræner.

 

Kilder: Anne Louise Knudsen, Jesper Franch

/ritzau/FOKUS