Derfor klikker du på en arbejdsløs

Hvordan er det at stå uden arbejde, når man er nyuddannet, syg, ældre, udfaldstruet eller mor? Arbejdsløse og sygemeldte beskriver det bedst selv og gjorde det i stor stil i 2012. (Foto: Privatfoto / Privatfoto / Bo Christensen / Klaus Lange / Mette Lauth. Fotomontage: Eline Svendsen.)

Ti citater fra arbejdsløse og sygemeldte blev op til nytår delt ivrigt på Facebook og i netværk for arbejdsløse. De sætter ord på en tendens, lyder det.

Hvordan er det at være syg eller arbejdsløs i dagens Danmark?

Spørg en sygemeldt eller en arbejdsløs. De fortæller det nemlig meget bedre selv end politikere og samfundsforskere.

Sådan lyder forklaringen på, at så mange af Avisen.dk's læsere har stemt, læst og delt artiklen, hvor ti citater er samlet fra mennesker uden for arbejdsmarkedet.

"Der er så mange mennesker, der har for travlt med at gøre sig kloge på lediges vegne, som ikke ved en dyt om, hvordan det er at være ledige. Arbejdsløse er jo ikke dumme mennesker. De har en enorm viden og dygtighed, der burde blive brugt," siger Kim Soelberg Jørgensen.

Han er selv ledig og stifter af siderne Jobsøgningsguide.dk og Netværk, hvor jobsøgende og arbejdsgivere mødes.

Han valgte at dele artiklen med de ti citater netop fordi det er vigtigt at høre fra de mennesker, der oplever tingene på egen krop.

Johnny sagde det bedst

Artiklen samlede ti citater fra arbejdsløse og sygemeldte og bad læserne om at stemme på det citat, der ramte hovedet på sømmet bedst.

Ifølge læserne var det denne udmelding fra Johnny Larsen, der sagde det bedst:

"Jeg troede i min naive verden, at hvis jeg blev syg ville jeg få behandling og til livets opretholdelse, til jeg blev rask. Men jeg er løbet ind i et system med en menneskeforagt, der ikke burde findes i et moderne samfund."

Simon Bauer, der står bag gruppen Projekt Respekt, der også valgte at dele afstemningen, har et bud på hvorfor.

"Med det citat samler han en generel tendens. Mange, som er i arbejdsløshedssystemet eller sygedagpengesystemet oplever netop et hårdt og umenneskeligt system," siger Simon Bauer.

Modbilleder til Dovne Robert

Det vigtige er imidlertid ikke, hvem der sagde det bedst, men at de arbejdsløse og sygemeldte bliver hørt, lyder det fra formanden.

"Arbejdsløshed og krise præger manges hverdag. Det er vigtigt at sætte ord på almindelige menneskers oplevelser, så arbejdsløshed ikke bare er nogle abstrakte tal," siger Simon Bauer.

Han ser gerne en mere nuanceret debat om ledighed og velkommer i den forbindelse erfaringer fra helt almindelige mennesker, der er kommet i klemme i samfundet.

"Der mangler grundlæggende empati i den offentlige debat og hos politikerne, derfor er det rart at få nogle modbilleder til Dovne Robert og andre karikaturer," siger han.

Nedtælling

 

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.