Knud Eriks kone døde: Selskab pressede hende til at ændre pension
Knud Erik Dalgaard har endelig vundet en sag mod hans afdøde kones pensionsselskab Sampension, der havde handet i strid med god forretningsskik. (Foto: Foto: Privat)
Efter fem års sag mellem enkemand Knud Erik Dalgaard og hans afdøde kones pensionsselskab har han endelig vundet. Det giver mig trøst, fortæller han.

Da Knud Erik Dalgaards hustru var allermest syg af kræft og lå på hospitalet det meste af tiden, fik hun en masse breve fra sit pensionsselskab Sampension. De anbefalede hende at skifte pensionsordning i en fart.

I brevene opfordrede de hans kone til at skifte til det, der hedder '3 i 1 livspension'. Der stod "du" i brevene, så hun troede, at opfordringen var nøje tiltænkt hende, og at pensionsselskabet havde taget højde for hendes situation. Og i håb om at få fred, skrev hun til sidst under. 

- De blev ved med at presse hende. Man tænker jo, at sådan et pensionsselskab er pålideligt, så når de anbefaler en at skifte pension, så må man jo stole på dem, siger Knud Erik Dalgaard i dag til Avisen.dk.

Men det skulle de aldrig have gjort. For i 2011 stod Knud Erik Dalgaard pludselig uden både kone og ægtefællepension.

Mistede kone og pension på en måned

Sagen startede, da Knud Erik Dalgaards kone døde for snart seks år siden. Der gav hendes 60 år gamle krop op efter fem års kamp mod kræft i tarmene. 

Efter hans kones død gik det op for ham, at den pensionsordning, som hans hustru havde skiftet til under sin sygdom, ikke indeholdt den ægtefællepension, de havde regnet med. 

- Efter hendes død fik jeg et brev om, at jeg ikke ville få ægtefællepension, for det havde vi skrevet under på, siger Knud Erik Dalgaard.

Chokeret ringede han til Sampension for at sige, at der måtte være sket en misforståelse. Men det var der ikke, sagde de. Ægteparret havde skrevet under på en ny pensionsordning uden ægtefællepension, og det kunne ikke laves om.

- Så jeg tog sagen op. Det skulle der meget energi til at holde det ud. Det var helt forfærdeligt. Savnet af hende, og pludseligt at være helt alene, og så skulle man have det andet oveni, siger han.

Brød loven om god forretningsskik

Den 28. oktober 2016 vandt ombudsmanden den over fem år lange sag mod pensionsselskabet på vegne af Knud Erik Dalgaard.

- Jeg har brugt meget energi på sagen. I perioder tænkte jeg også, at jeg ikke orkede det. Men så gør man det alligevel, for man vil jo gerne have, at det går i orden, siger enkemanden. 

Han fik medhold i, at Sampension havde brudt loven om god forretningsskik, hvor man skal gøre vigtig information tydelig for kunden og ikke må få det til at ligne personlig rådgivning, hvis det ikke er det.

- Loven er sådan, at man skal forklare folk, hvad det er, de skriver under på. Der må ikke være nogen tvivl om, hvad det er, de går med til, siger Knud Erik Dalgaard og fortsætter:

- Jeg håber, at Sampension har lært, at de skal skrive nogen breve, som man kan forstå. De skriver sådan noget advokatsprog, som man næsten ikke kan læse. Og når man samtidig er rigtig syg, så kan det være svært at læse de breve.

Flere får glæde af dommen

Dommen får også betydning for andre, der i god tro havde skrevet under på den nye pensionsordning uden at vide, hvad den indebar.

Men selvom den 71-årige enkemand har vundet sagen, er savnet af hans kone lige så stort som før.

- Det er godt, at jeg har vundet sagen. Det er rart at få retfærdighed. Men det er jo ikke nogen erstatning for hende.

via Listen To News