Danskerne presser V-minister: Sosu'er og sygeplejersker skal have lønforhøjelse

Offentligt ansatte skal have mere i løn, mener hver anden dansker i ny undersøgelse.
Innovationsminister Sophie Løhde (V).
Innovationsminister Sophie Løhde (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv

Giv offentligt ansatte en klækkelig lønforhøjelse.

Det er budskabet fra danskerne i en ny omfattende undersøgelse udført for Ugebrevet A4. Dermed sender danskerne et klart budskab til blandt andre minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). Hun står i spidsen for de snarlige forhandlinger om nye overenskomster for de ansatte i staten.

Hver anden dansker erklærer i den nye undersøgelse udført for Ugebrevet A4, at vi har råd til at give de offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse. Kun hver femte dansker mener, at vi ikke har råd til at give de offentligt ansatte lønforhøjelse.
Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4 med deltagelse af 2.680 repræsentativt udvalgte danskere.

Spørger man danskerne om, hvilke faggrupper, der skal løftes i løn, kommer de varme hænder helt til tops. Sygeplejersker og sosu'er står først for til en lønforhøjelse, hvis danskerne skulle bestemme.

62 procent af danskerne mener, at sygeplejersker fortjener højere løn end i dag. Og kun 1 procent af danskerne mener, at de skal gå ned i løn.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen kvitterer for danskernes lønforhøjelse med et glad "tusind tak".

- Det er dejligt med opbakningen fra befolkningen. Det er en anerkendelse af det store arbejde, som sygeplejersker gør, og det store ansvar, som sygeplejersker har mange steder. Det er kun på sin plads, at sygeplejersker får noget mere i løn, siger Grete Christensen til Ugebrevet A4.

Danskerne vil også gerne punge ud med mere i løn til sosuer'ne. 58 procent mener, at sosu'erne skal have et lønhop. Og der er også stor opbakning til politibetjentene, som 52 procent af danskerne gerne ser får mere i lønningsposen.

Danskerne er mere delte, når det kommer til at give pædagoger og lærere en egentlig lønforhøjelse. Således mener, godt hver tredje vælger, nemlig 35 procent, at lærerne fortjener højere løn, mens godt hver anden, 52 procent, mener, at de skal have samme løn som i dag.

For akademikerne er undersøgelsen til gengæld dårlig nyt. Ikke en gang hver tiende vælger mener, at akademikere i stat, regioner og kommuner skal have højere løn. Og hver fjerde dansker erklærer ligefrem, at akademikerne skal have lavere løn.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen kalder det bemærkelsesværdigt, at der er så stor vilje til at give offentligt ansatte lønforhøjelse.

- Danskerne mener, at de ansatte, der udfører velfærdsopgaverne, ikke bliver belønnet tilstrækkeligt i dag, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Den kommende formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S) vil ikke udtale sig om, hvorvidt der er råd til lønstigninger til sygeplejersker, lægesekretærer, pedeller og andre på landets sygehuse. Han skal forhandle på Danske Regioners vegne ved de kommende forhandlinger om nye overenskomster.

- Jeg forhandler ikke overenskomster gennem pressen. Lønforhandlinger tager vi ved forhandlingsbordet, siger Anders Kühnau til ugebrevet A4.

Mener du, at de offentligt ansatte har en passende løn i dag?

- De har en løn, der skal afspejle den løn, som også gives i resten af samfundet. Det vil sige, at det offentlige skal følge lønudviklingen i den private sektor. Vi skal ikke være lønførende i det offentlige, men vi skal selvfølgelig også have en løn og en lønudvikling, der nogenlunde modsvarer, det vi ser i den private sektor.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.