Danskerne er ligeglade med Udlændingeservice' vildledning

Danmark

Regeringen vil ikke miste stemmer på, at det er blevet afsløret, at Udlændingeservice i årevis har undladt at informere danskere om, at de let kan få deres ægtefælle til Danmark. Vælgerne sætter lav indvandring højere.

Regeringen har ingen grund til panik.

De seneste afsløringer af Udlændingeservice får efter alt at dømme ingen konsekvenser for hverken ledelsen i Udlændingeservice, integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) eller regeringens popularitet.

Det vurderer Helle Ib, politisk analytiker ved B. T.

Berlingske Tidende har ellers afsløret, at Udlændingeservice systematisk har undladt at informere danske borgere om, at de ifølge reglerne ikke behøver at opfylde 24-års reglen og det skrappe tilknytningskrav.

Hvis deres ægtefælle arbejder et antal uger i et andet EU-land, kan det være nok til at kunne flytte til Danmark.

Vælgerne sætter indvandringsstop højst

Selvom de berørte danskere, der blev nødt til at flytte til udlandet for at være sammen med deres ægtefæller, føler sig ført bag lyset, truer sagen ikke for alvor regeringen.

- Regeringen føler sig på meget sikker grund. De største vælgergrupper er ikke i oprør over det. For dem er det den pris, man må betale for at holde indvandringen til Danmark nede. Derfor reagerer regeringen ikke stærkt på sagen, siger Helle Ib fra B.T.

Ombudsmanden er gået ind i sagen for at undersøge praksis i Udlændingeservice.

Ikke en ny Tamil-sag

Sagen er blevet sammenlignet med Tamil-sagen. Her forhindrede justitsminister Erik Ninn-Hansen i 1987-88, at tamilske indvandrere i Danmark fik den familiesammenføring, de havde krav på ifølge loven. Erik Ninn-Hansen blev ved en rigsretssag idømt fire måneders fængsel for at overtræde ministeransvarsloven.

Ifølge Helle Ib er det dog ikke påvist, at Udlændingeservice har administreret i modstrid med loven.

- Desuden var vælgerne under Tamil-sagen mindre optaget af at begrænse indvandringen. Der var ikke den samme skepsis, og det er den afgørende forskel, siger hun.

Ifølge Helle Ib kan sagen blot ende med, at Udlændingeservice præciserer over for medarbejderne, at de skal huske at oplyse om reglen.

faktaboks
AFSTEMNING
Hvad synes du om?
Bør det få konsekvenser, at Udlændingeservice har vildledt?


Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand