Snart dumper stemmesedlerne til det kommende Europa-Parlamentsvalg ind ad brevsprækken hos danskerne.
Men meget tyder på, at de fleste blot vil rynke på næsen over at skulle til stemmeurnen den 25. maj.
Ifølge en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har har lavet for Newspaq, synes lidt over halvdelen af de 955 adspurgte, at de danske EU-parlamentarikere slet ikke eller i lav grad gør en forskel for Danmark.
Det overrasker ikke Derek Beach, der forsker i EU og folkeafstemninger ved Aarhus Universitet.
- Det, som EU laver, er ikke særlig sexet blandt danskerne. De store spørgsmål, som vælgerne går op i, bliver besluttet i Folketinget. Når man spørger dem, om de synes, at EU-parlamentarikerne gør en forskel, siger de nej, fordi de ikke kan se en forskel i deres dagligdag, siger han til Newspaq.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er dog ikke i tvivl om, at danske medlemmer af Europa-Parlamentet betyder rigtig meget for Danmarks indflydelse i EU. Han vælger at anskue glasset som halvt fyldt og hæfter sig derfor ved, at den anden halvdel af de adspurgte er enige med ham.
- Når man tager i betragtning, hvor svært det kan være at få pressens opmærksomhed, hvis man som medlem af Europa-Parlamentet vil fortælle om eksempelvis et nyt lovforslag, så er det tal (rundspørgens red.) vel egentlig ganske positivt, skriver han i en mail til Newspaq.
For at skærpe flere danskeres interesse for området, så Martin Lidegaard gerne, at EU-stoffet fik mere af mediernes spalteplads oftere end hver fjerde år.
- Det ville være godt, hvis vi kunne debattere konkret EU-lovgivning lidt mere i perioderne mellem Europa-Parlamentsvalg og folkeafstemninger, og ikke kun når det drejer sig om halve sandheder om lakridspiber og kanelsnegle, skriver han.
Den seneste tids debat om børnecheck og velfærdsydelser til udlændinge har dog ifølge Derek Beach skubbet EU væsentligt frem i danskernes bevidsthed. Og det kan vise sig at have afgørende betydning, vurderer han.
- Når der rent faktisk er et emne, hvor politikerne kan vise, at det politiske flertal i EU er afgørende, så påvirker det helt klart interessen. Havde vi ikke haft velfærdsdebatten i løbet af foråret, ville det formentlig være færre, der i undersøgelsen mente, at EU-parlamentarikerne gør en forskel, siger han til Newspaq.
Europa-Parlamentsvalget finder sted søndag den 25. maj 2014. Ved Europa-Parlamentsvalget i 2009 var stemmeprocenten 59 procent, mens den i 2004 var nede på 48 procent.
Ved dette års valg skal vi samtidig tage stilling til, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig EU's patentdomstol.
Newspaq
955 respondenter i alderen 18-65 år har svaret på følgende spørgsmål:
"I hvor høj grad synes du, at de danske EU-parlamentarikere gør en forskel for Danmark?"
Slet ikke: 11,2 pct.
Lav grad: 39,1 pct.
Nogen grad: 43,4 pct.
Høj grad: 6,2 pct.