Dansk politi vil lære af norske Utøya-fejl
Dansk politi vil nu nærlæse rapporten om terrorangrebene i Norge og lære af fejlene hos norsk politi.

Også Rigspolitiet i Danmark har sikret sig en kopi af 22. juli-kommissionens rapport om terrorangrebene i Oslo og på Utøya. Rapporten retter kritik mod norsk politi indsats den grufulde sommerdag i 2011, hvor 77 mennesker blev dræbt af Anders Behring Breivik.

Rapporten kan nemlig være lærerig læsning for dansk politi, hvis der i fremtiden skulle komme en lignende sag herhjemme, fortæller politiinspektør Allan Nyring fra National Beredskabs Enhed i Rigspolitiet.

- Der er ingen tvivl om, at vi vil drage de erfaringer, som vi kan af det her. Selv om dansk og norsk politi ikke er ens, er det klart, at der altid vil være nogle ting, vi kan lære af, siger Allan Nyring til Ritzau.

Det er endnu for tidligt at sige noget konkret om, hvilken lære dansk politi vil tage med sig, da man endnu ikke har haft lejlighed til at nærstudere den mange hundrede sider lange rapport.

Allan Nyring peger dog på en fordel ved den måde, som dansk politi er organiseret på.

- Vores struktur er anderledes. Med politikredsreformen fra 2007 har vi ikke længere små vagtcentraler, men forholdsvis store vagtcentraler, hvor der sidder mange mennesker, siger politiinspektøren.

- Derfor vil vi ikke komme i den situation, hvor der kun sidder én mand på en vagtcentral, når meldingen kommer, og vi vil hurtigere kunne trække de ressourcer til, der skal bruges til at håndtere opgaven, siger han.

Et af de områder, hvor Rigspolitiet vil nærlæse rapporten ekstra grundigt, er det, der handler om kommunikation.

Et af kritikpunkterne i rapporten er nemlig, at der gik alt for lang tid, fra at politiet modtog forskellige meldinger, til de nåede frem til et sted i organisationen, hvor man kunne reagere på dem.

- Kommunikationen er en vigtig del, når vi har at gøre med sådan nogle hændelser, siger Allan Nyring.

/ritzau/